Zakup zemljišta spas za hercegovačke ratare

Zakup zemljišta spas za hercegovačke ratare 03.03.2018 16:27 | R. Mi.

Trebinje - Hercegovački poljoprivrednici koji žele da prošire proizvodnju, a nemaju dovoljno parcela u vlastitom posjedu, spas su našli u zakupu zemljišta.

Skupština grada Trebinja donijela je nedavno odluku o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području Trebinja. Pod zakup je dato 112 hektara poljoprivrednicima koji su ispunili neophodne uslove i planiraju proširenje proizvodnje. Osim ratara, od ove odluke korist će imati i Gradska uprava jer će se u budžet sliti više novca po ovom osnovu.

Poljoprivrednik Risto Prtilo iz Gomiljana, koji se povrtarstvom bavi decenijama, pod zakup je uzeo dva hektara zemlje kako bi proširio proizvodnju i svojoj sedmočlanoj porodici obezbijedio sigurne prihode.

Kaže da je najamnina od 200 maraka godišnje zanemarljiva, ali ulaganja u pripremu zapuštenih parcela neće biti mala. Prtilo kaže da će na zakupljenim njivama saditi povrće, pa mu je potrebna tehnička voda.

- Treba pripremiti zemlju za sadnju, jer ona odavno nije korišćena, a za to je neophodno znatno finansijsko ulaganje - naglašava Prtilo. Veli da pod zakupom ima 20 dunuma, a povrće proizvodi u sedam plastenika, što je njegovoj porodici osnovni izvor prihoda.

Na oglas za uzimanje zemljišta pod zakup javilo se 27 individualnih proizvođača i privrednih subjekata iz Trebinja. Oni su ispunili osnovne uslove konkursa, imaju registrovana gazdinstva i neophodnu mehanizaciju za proizvodnju kojom se bave.

Na javnom pozivu u zakup je bilo ponuđeno 188,94 hektara, a ukupno je u zakup dato 112,67 hektara. Za ponovljenu licitaciju ostalo je još 76 hektara.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica