Закуп земљишта спас за херцеговачке ратаре

Р. Ми.
Закуп земљишта спас за херцеговачке ратаре

Требиње - Херцеговачки пољопривредници који желе да прошире производњу, а немају довољно парцела у властитом посједу, спас су нашли у закупу земљишта.

Скупштина града Требиња донијела је недавно одлуку о додјели у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју Требиња. Под закуп је дато 112 хектара пољопривредницима који су испунили неопходне услове и планирају проширење производње. Осим ратара, од ове одлуке корист ће имати и Градска управа јер ће се у буџет слити више новца по овом основу.

Пољопривредник Ристо Пртило из Гомиљана, који се повртарством бави деценијама, под закуп је узео два хектара земље како би проширио производњу и својој седмочланој породици обезбиједио сигурне приходе.

Каже да је најамнина од 200 марака годишње занемарљива, али улагања у припрему запуштених парцела неће бити мала. Пртило каже да ће на закупљеним њивама садити поврће, па му је потребна техничка вода.

- Треба припремити земљу за садњу, јер она одавно није коришћена, а за то је неопходно знатно финансијско улагање - наглашава Пртило. Вели да под закупом има 20 дунума, а поврће производи у седам пластеника, што је његовој породици основни извор прихода.

На оглас за узимање земљишта под закуп јавило се 27 индивидуалних произвођача и привредних субјеката из Требиња. Они су испунили основне услове конкурса, имају регистрована газдинства и неопходну механизацију за производњу којом се баве.

На јавном позиву у закуп је било понуђено 188,94 хектара, а укупно је у закуп дато 112,67 хектара. За поновљену лицитацију остало је још 76 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана