За судбоносно “да” у Требињу мјесечно и до 650 КМ

Ратомир Мијановић
За судбоносно “да” у Требињу мјесечно и до 650 КМ

Требиње - За оне који одлуче да стану на “луди камен”, а имају више од 38 година, из градске касе у Требињу догодине ће бити издвојено 90.000 марака.

Одлука о додјели подстицаја за грађане који ступају у брак ће се примјењивати од 1. јануара наредне године, а супружницима ће, зависно од категорије, 18 мјесеци бити исплаћивано од 200 до 650 марака мјесечно. Град Требиње је овакве подстицаје увео у септембру 2017. године. Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић истиче да је ова помоћ уведена ради оснаживања породице, као стуба друштва.

- Херцеговци се све теже одлучују на брак. Велики је број наших суграђана који због опште економске ситуације, незапослености и других разлога још се нису вјенчали. И дјеце се, генерално, у Републици Српској, све мање рађа. Ово је један од начина да стимулишемо породицу јер је то највреднији дио нашег друштва - каже Милошевић.

Он наводи да право на финансијску помоћ имају држављани Републике Српске, са пребивалиштем у Требињу најмање годину прије склапања брака, у који ступају први пут.

- Услов је да је један од брачних партнера у тренутку склапања брака навршио 38 година. Ако су оба незапослена остварују право на накнаду од 11.700 КМ, односно 650 марака мјесечно у периоду од 18 мјесеци од остварења права. Уколико примања супружника не прелазе 800 КМ мјесечно, добиће накнаду од 350 КМ, односно 6.300 КМ укупно. Ако су њихова примања већа од 800 КМ мјесечно, оствариваће право на накнаду од 200 КМ мјесечно или 3.600 КМ укупно - прецизирао је Милошевић.

Ако оба супружника, у тренутку склапања брака, имају више од 38 година, додаје, право на подстицај остварује само један брачни партнер. Требињац Радивоје Видачић истиче да је ово лијеп гест Градске управе.

- Омладина и они старији поготово неће да се друже.  Када мало прођемо по граду видимо да се друже момци са момцима, а имају по четрдесетак година. Цуре излазе са цурама. Лагодније им је тако, а године пролазе. Ја бих им радије, а то више превазилази локалне оквире, “ударио” порез за неожењене и неудате. Па нека онда мисле - каже Радивоје Видачић из Требиња.

Подршка за бебе

Требињска градска управа и догодине ће наставити да подстиче наталитет. Свака прворођена беба од града добија 150 КМ, а друго дијете 300 КМ, док треће дијете у породици добија 500 КМ. Уколико је четврто дијете издвајаће се 800 КМ, колики је износ и за свако наредно дијете.

Према одлуци Градске управе, ако је један родитељ незапослен ова помоћ се повећава за 1,5 пут, а помоћ је три пута већа ако оба родитеља не раде. Услов за ове подстицаје јесте да родитељи станују двије године у Требињу. Градска управа наставиће да финансира и вантјелесну оплодњу брачним паровима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана