За модернизацију и нову опрему шест милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
За модернизацију и нову опрему шест милиона КМ

Бањалука - Производња квалитетних житарица, воћа, поврћа, меса и млијека захтијева сталну модернизацију и обнову механизације, а за подршку дугорочном развоју пољопривреде Влада Српске ове године издвојиће око шест милиона КМ.

Ратари који планирају да унаприједе производњу имају прилику да се пријаве на јавни позив за остваривање подстицаја за капиталне инвестиције, који је у четвртак расписала Агенција за аграрна плаћања РС и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Позив је отворен 30 дана, а највише новца биће обезбијеђено за пољопривредну механизацију и то 1,8 милиона КМ.

- За набавку трактора обезбијеђено је милион марака, што је у односу на трогодишњи просјек више за 67,42 одсто. За куповину прикључака намијењено је 800.000 КМ и то је 40 одсто више у односу на подстицаје који су били на располагању ратарима од 2015. до 2017. године - рекли су у Министарству пољопривреде.

На подршку могу рачунати и произвођачи који буду улагали у сточарску и биљну производњу, као и они који инвестирају у прераду и складиштење пољопривредних производа.

- За инвестиције у модернизацију постојећих и изградњу нових прерађивачких капацитета биће издвојено 1,5 милиона КМ - додали су у ресорном министарству.

Подстицајима су обухваћена и улагања у изградњу пластеника, за набавку противградних мрежа, али и за подизање вишегодишњих засада јабучастог, коштичавог, језграстог и јагодастог воћа, за шта ће бити издвојено око 700.000 КМ. Право на подстицаје имају власници регистрованих пољопривредних, комерцијалних и некомерцијалних газдинстава,  а резервација средстава за подршку се остварују прије инвестирања, на основу поднесене пријаве на јавни позив. Новац се одобрава у износу од 30 одсто од укупне вриједности инвестиције за комерцијална, а 15 одсто за некомерцијална газдинства. Износ се увећава за пет одсто ако је носилац газдинства жена или пољопривредник до 40 година старости.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац каже да посљедње двије године није било озбиљнијих капиталних инвестиција у пољопривреди, због чега је овај позив веома значајан.

- Само са новим технологијама можемо парирати конкуренцији из Европске уније и региона. Много је пољопривредника који желе обновити опрему која је стара и по 20 година - рекао је Усорац. 

Планирана средства за поједине

капиталне инвестиције (у КМ)

милион - за набавку трактора

800.000 - за куповину тракторских прикључака

1,5 милиона - за изградњу прерађивачких капацитета

700.000 - за пластенике, противградне мреже и подизање засада воћа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана