Za kuvare u Semberiji nema zime

Ljiljana Aleksić
Za kuvare u Semberiji nema zime

Bijeljina - Kuvari i konobari sve su traženiji kadrovi na tržištu rada u Semberiji, što su prepoznali i đaci među kojima je sve više onih koji žele da se oprobaju u kulinarstvu, a znanje iz gastronomije odnedavno bruse u savremeno opremljenom kabinetu u Srednjoj stručnoj školi u Janji.

Kabinet za kuvare i kulinarske tehničare opremljen je zahvaljujući donaciji od 27.000 maraka koju su dobili u okviru programa "Prilika plus", koji realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansijski podržava vlada Švajcarske.

Na ovaj način izvođenje praktične nastave znatno je olakšano za 60 učenika kulinarskih smjerova.

Prema riječima profesora praktične nastave u ovoj školi Vladana Kurtume, kabinet za praktičnu nastavu je sada u potpunosti opremljen i učenici imaju sve ono što im je potrebno da praktično usavrše svoje znanje.

- Nabavili smo nove pećnice, profesionalnu  napu, miksere i rashladne vitrine - navodi Kurtuma. Dodaje da je do sada praktična nastava izvođena u prilično teškim uslovima, u malom kabinetu i bez odgovarajuće opreme.

- Improvizovali smo "restoran" u učionici i tako radili i snalazili se - ističe on i dodaje da su ova zanimanja veoma tražena na tržištu.

Da sve veći broj mladih želi da se bavi ovim strukom, kako dodaje Kurtuma, potvrđuje i podatak da su od 23 učenika koji su prošle godine upisali ovaj smjer čak četiri bili odlikaši.

- Imamo tri razreda ugostiteljske struke, kulinarski tehničari i kuvari. Sljedeće godine planiramo da upišemo mješoviti razred kuvara i konobara, za koje na tržištu vlada veliko interesovanje. Poslodavci kod kojih su učenici odrađivali praktičnu nastavu veoma su zainteresovani da zaposle ove mlade ljude jer su prepoznali obrazovan kadar - rekao je Kurtuma.

Uporedo sa školskom praksom potpisani su ugovori sa Etno-selom "Stanišići" i "Globus timom" gdje učenici stiču nova znanja.

- Trenutno je desetak učenika na praksi u preduzećima koja se rotiraju sa učenicima u školi, tako da će na kraju školske godine svako dijete imati obavljenu praksu i u preduzeću i u školi - kaže Kurtuma.

On je istakao da tri učenika već imaju obezbijeđen posao po završetku školovanja u Etno-selu "Stanišići", gdje obavljaju praksu.

Učenica završnog razreda ove škole Kristina Nikolić kaže da je, iako kulinarstvo nije bilo njena prva ljubav, kroz školovanje i praksu ovaj posao zavoljela.

- Nije mi ništa teško. Zavoljela sam ovo zanimanje. Sebe sam pronašla u dekoracijama voća i povrća i želim da to još usavršim. Nož, dobro voće ili povrće, ali i mašta su sve ono što je potrebno da se realizuje neka ideja - navodi ona.

Dodaje da se oprobala i u spremanju jela iz drugih kuhinja, poput španske.

- Pokušavam da napravim što više raznovrsnih jela, evropskih, azijskih i drugih jela iz različitih kuhinja - kaže Kristina.

Maturant Srednje stručne škole u Janji Đurađ Milanović jedan je od onih koji je kulinarstvo prepoznao kao svoje buduće zanimanje. Voli da sprema slana jela i svoje ukućane redovno obraduje nekim obrokom.

- Stekao sam dosta znanja, ali mora se učiti i dalje usavršavati. Ovo nam je odlična predispozicija za buduće poslove - kaže on.

Nagrade 

Učenici iz Janje svoju kreativnost ispoljavaju i na kulinarskim takmičenjima.

Kuvari i kulinarski tehničari osvojili su treće mjesto na takmičenju "Region Sava-Drina" u pripremi tradicionalne etno-trpeze, a na republičkom takmičenju ugostiteljske struke osvojili su treće mjesto u pripremanju koktela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana