За јубилеј Електрокрајине прикупљено 100 доза крви

Ивана Кардум
За јубилеј Електрокрајине прикупљено 100 доза крви

Бањалука - Јубиларном 20. акцијом давања крви коју је организовало предузеће “Електрокрајина” у петак, прикупљено је 100 доза драгоцјене течности.

Дарујући капи живота, у ову племениту акцију укључили су се и колективи који су у братским везама са  “Електрокрајином” а то су радници “Електродистрибуције Крагујевац”, “Хидроелекране на Требишњици” из Требиња, “Хидроелекратне на Дрини” из Вишеграда, “Рудника и термоелектране Угљевик”. Први пут били су ту и радници бањалучке оперативне јединице  “Електропреноса БиХ”.

Шеф кабинета управе “Електрокрајине” Предраг Клинцов рекао је да је  Актив добровољних давалаца ове компаније броји више од 430 чланова, што га сврстава међу најмасовније у Републици Српској.

- Просјечно годишње дамо око 400 доза ове драгоцјене течности,  а акције организујемо два пута годишње, и то у априлу и септембру. Такође, редовно се одазовемо на све хитне позиве Завода за трансфузију крви - истакао је Клинцов.

Додао је да  присну, готово братску сарадњу са партнерским фирмама његују већ дужи низ година, тако што се на исти начин одазивају сличним акцијама које се организују и у њиховим градовима.

Незаобилазни дио ове хуманитарне акције већ годинама су  радници “Електродистрибуције Крагујевац”.

- Радујемо се сваки пут када кренемо у Бањалуку јер осим хуманости посебно нам је драго дружење са нашом браћом из  “Електрокрајине” који такође учествују у нашим акцијама овог типа. Први пут сам овдје и одушевљена пријемом и градом  - рекла је Ивана Милосављевић из “Електродистрибуције Крагујевац”.

Представник друштва добровољних давалаца крви “Рудар” из Угљевика Милан Марковић  дао је крв  чак 97 пута.

- У Бањалуци сам добио 98. печат у књижици. Бити добровољни давалац крви значи сваком дозом спасити људски живот, а себе оплеменити и учинити већим човјеком. Крв дарујем од 1981. године  - рекао је Марковић.

И Требињци радо долазе

И радници “Хидроелектране на Требишњици” из Требиња предвођени предсједником Удружења добровољних давалаца крви Стевом Мандегањом сваке године учествују у акцији “Електрокрајине”.

- Долазим из града који има изразито велики број давалаца крви.  Знајући да овим чином пружам помоћ онима којим је заиста потребна, крв сам до сада дао 51 пут, а конкретно у Бањалуци сам сваке године - казао је Мандегања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана