За изградњу новог блока болнице у Зворнику 5,5 милиона КМ

Срна
За изградњу новог блока болнице у Зворнику 5,5 милиона КМ

Зворник - Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске обезбиједиће 5,5 милиона КМ за изградњу новог блока болнице у Зворнику, изјавио је данас вршилац дужности директора те здравствене установе Иван Поповић послије састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком у Бањалуци.

“Са предсједником Додиком договорили смо да Министарство здравља и социјалне заштите Српске обезбиједи додатних 5,5 милиона КМ. То је велика вијест за становнике регије Бирач. Нови блок нам је веома потребан имајући у виду чињеницу да болница лијечи 120.000 становника и да су наши просторни капацитети просторно веома мали. Због тога се дешава да су пребукирана одјељења и да и хитне случајеве морамо да збрињавамо као амбулантне”, рекао је Поповић.

Он је подсјетио да је посљедњи блок болнице у Зворнику грађен седамдесетих година прошлог вијека.

“Дуже од 50 година оваква инвестиција није дошла у здравство на подручју регије Бирач и ово је велики дан за становнике и за нас запослене у здравству”, додао је Поповић.

Према његовим ријечима, план је да буду проширена постојећа одјељења, да буду направљене пријемне амбуланте и да добију нову опрему, што је веома важно јер је стара већ на измаку и поприлично је дотрајала.

“То ће омогућити да нашим становницима пружимо што бољу и адекватнију здравствену заштиту како не би морали да одлазе у здравствене центре изван Зворника”, нагласио је Поповић.

Он је истакао да ће нови блок чинити објекат са приземљем и три спрата, који ће бити повезан са заградом болнице.

“У приземљу ће бити пријемне амбуланте и дијагностика, на првом спрату ће бити проширена хирургија и вјероватно ново одјељење ортопедије, на другом спрату ће бити онколошко одјељење, а на трећем додатни капацитети интерног одјељења и вјероватно додатна одјељења као што су неурологија, онкологија и друга”, прецизирао је Поповић.

Према његовим ријечима, планирано је да до нове године буде израђен главни пројекат за нови блок, а да почетком прољећа буду започети и грађевински радови.

“Дугујемо велику захвалност предсједнику Српске, Влади и Министарству здравља и социјалне заштите, али и градоначелнику Зворника јер ће Градска управа обезбиједити земљиште за нови блок и паркинг и документацију која је неопходна за изградњу”, додао је Поповић.

Болница у Зворнику тренутно располаже са 5.900 метара квадратних корисне површине, а захваљујући овој инвестицији добиће додатних око 3.000 метара квадратних.

“Имамо константан раст броја пацијената и обима услуга које пружамо, што је утицало и на повећање броја запослених и због тога у тренутним условима нисмо у могућности да пружимо адекватну здравствену заштиту свим осигураницима са подручја регије Бирач. Друге болнице у Српској имају од 15.000 до 25.000 метара квадратних”, каже Поповић. 

Прије неколико мјесеци одлуком предсједника Србије Александра Вучића, на основу договора са предсједником Додиком, болници у Зворнику је дозначено 1,51 милиона КМ за изградњу новог блока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана