Вртић у Српцу постао тијесан

Дејан Јовичић
Вртић у Српцу постао тијесан

Србац - Вртић "Наша радост" у Српцу вапи за новим објектом, јер потребе родитеља и дјеце никад нису биле веће, о чему свједочи податак да су уписана чак 142 малишана, што је рекордан број у четири и по деценије постојања установе.

Разлози за изградњу новог вртића леже и у све тежем одржавању застарјелог објекта, који се налази у кругу некадашњег "Итриса" и првобитно је био намијењен за смјештај дјеце радника ове текстилне фабрике.

- Ове просторије су неусловне за наше потребе јер су премалене за квалитетан рад са дјецом, нарочито у поређењу са вртићима у околним општинама. Немамо ни довољно учионица за рад са дјецом, а непрестано се суочавамо и са разним кваровима, због чега наш кућни мајстор има пуне руке посла - рекла је директорица вртића Дијана Миланковић.

Вртић је до прије осам година био у изузетно лошем стању, а онда је путем ГАП пројекта уложено 126.000 КМ у обнову. Помоћ је пружио и кабинет предсједника РС Милорада Додика, одакле је стигло 30.000 КМ за набавку столарије.

- Како вријеме одмиче, све је теже одржавати овај објекат, који није предвиђен за оволики број дјеце. На листи чекања је још двадесетак малишана, тако да имамо реалне потребе и за новим радним мјестима - истакла је Миланковићева.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић каже да је пројекат изградње новог вртића један од оних који су добили највише бодова од стручне комисије приликом израде плана капиталних инвестиција од 2018. до 2022. године.

- За изградњу вртића предвиђено је око 600.000 КМ и ради се о изузетно значајној инвестицији коју ће бити тешко реализовати без помоћи државних институција и донатора. Свјесни смо да вртић ради у отежаним условима и зато је овај пројекат међу приоритетима - казао је Драгосављевић и додао да би Општинска управа суфинансирала ову инвестицију.

Први вртић у Српцу основан је 1972. године, а након катастрофалних поплава које су уништиле овај објекат, пресељен је 1986. године у круг "Итриса". Од тада до данас кроз ову установу је прошло више хиљада малишана.

Помоћ стиже са свих страна

С циљем нормализације рада вртића Општинска управа је ове године повећала средства у буџету са 359.000 на 389.000 КМ, а Министарство породице, омладине и спорта је дало 2.500 КМ за куповину играчака. Помоћ је прије неколико мјесеци пружило и предузеће "Систем екологика", које је донирало два клима-уређаја, а брачни пар Данијел и Данијела Ђурђевић из Српца су поклонили пет столова и 20 столица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана