Вријеме не брише слике покоља у Великом Паланчишту код Приједора

С. Та.
Вријеме не брише слике покоља у Великом Паланчишту код Приједора

Приједор - На Срђевдан 1942. године отјерали су нас у оближњи воћњак, гдје нас је преузела једна херцеговачка усташка јединица и одвојивши мушкарце од жена и дјеце кренула у крвави пир. Од 82 мушкарца само двојица и нас неколико дјеце смо побјегли а остале су поклали.

Тим ријечима у Великом Паланчишту код Приједора, усташког покоља јуче се присјетио једини живи свједок Мићо Бановић (86). Дјеца су, каже гледала како им убијају родитеље и обрнуто.

- Страдало је 171 дијете, а 26 огњишта је угашено док је у 23 породице покољ преживио само један члан. Ми нисмо смјели скоро 50 година јавно причати о томе, у интересу братства и јединства - нагласио је Бановић.

У знак сјећања на 400 цивила страдалих прије 76 година у овом селу, јуче је одржан традиционални народни збор на гробљу жртава фашистичког терора Пухарине.

Делегације Градске управе и градске организације СУБНОР-а, те градских борачких организација минулог рата положиле су вијенце на спомен-костурницу и евоцирале успомене на те догађаје у ноћи 21. и 22. октобра 1942. године.

Предсједник градске организације СУБНОР-а Вељко Родић из реда потомака је истакао да су се и ове године на мјесту стравичног покоља присјетили свих жртава.

- Жртве тог стравичног покоља не смијемо заборавити - рекао је Родић и додао да се покоља спасио Душан Бабић, тада десетогодишњак, те Марија Милосаљевић и Дара Бановић, која је поживјела до 1997. године и увијек носила црну одјећу будући да је тада видјела смрт своје двоје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана