Водоторањ и извориште гарант за мокре славине у Градишкој

Милан Вујић
Водоторањ и извориште гарант за мокре славине у Градишкој

Градишка - За реконструкцију водоторња, доградњу изворишта, као и успостављање телеметрије и аутоматизацију водоводног система у Градишци ове године биће уложено око 2,5 милиона КМ.

У обнову водоторња и доградњу изворишта у Жеравици биће уложено 1,2 милиона марака, а тај пројекат са 920.000 КМ финансира општина, док грант средства УНДП-а износе 320.000 КМ.

Начелник Градишке Зоран Аџић истакао је да ће, осим реконструкције водоторња и пратећих објеката, бити уграђени фреквентни регулатори на пумпама да би током санације било обезбијеђено директно убризгавање воде у систем и континуирана испорука потрошачима.

- Биће уређено још једно извориште које ће, уз постојеће, обезбиједити довољан капацитет и омогућити проширење водоводне мреже у наредних 15 година - истакао је Аџић.

Упоредо с тим, на изворишту воде у Жеравици биће успостављена телеметрија и аутоматизација водоводног система општине, а укупна вриједност те инвестиције износи 1,2 милиона КМ.

Директор градишког “Водовода” Сандро Зеничанин рекао је да је реконструкција водоторња најкапиталнији пројекат у области снабдијевања водом на подручју Градишке у посљедњих 30 година и да је планирано да радови буду завршени у року од 90 дана.

Он је појаснио да ће успостављање телеметрије и аутоматизације омогућити регистровање свих аномалија система снабдијевања водом, како би се могло превентивно дјеловати. Према његовим ријечима, тренутни губици на водоводној мрежи су око 55 одсто, а циљ свих поменутих пројеката је да они буду смањени на 20 одсто.

Помоћница министра финансија РС Радмила Михић, која је и шефица тима за управљање пројектом “Водовод и канализација”, је рекла да је ријеч о другом пројекту који путем Европске инвестиционе банке реализују у Градишци.

  • Првим смо покушали да ријешимо питања канализационог система, а сада ће бити заокружен и водоводни систем - рекла је Михићева.

Донација из Јапана

Градишки “Водовод” у наредна два мјесеца очекује и донацију владе Јапана, вриједности око 120.000 КМ.

- Донација се односи на набавку мобилне опреме за детекцију губитака и кварова на водоводној мрежи - истакао је Сандро Зеничанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана