Voda do svakog zasada maline u Bratuncu

Krstina Ćirković
Voda do svakog zasada maline u Bratuncu

Bratunac - Milion maraka biće obezbijeđeno za proširenje mreže novoizgrađenog sistema za navodnjavanje u Bratuncu, koji je pušten u rad prije dva mjeseca, a time će voda doći do svakog zasada maline i kupine na području opštine.

Najavio je to juče načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović, istakavši da je opština dobila saglasnost za taj projekat.

- Sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Svjetske banke dogovoreno je da se nabavi potrebna količina materijala, oprema i mašine, kako bismo, u saradnji sa rasadnikom  i gradskim vodovodom, proširili mrežu u naredna dva mjeseca - rekao je Mlađenović.

Ističući potrebu da se proširi sekundarna mreža, on je podsjetio da je sistem za navodnjavanje projektovan prije nekoliko godina, kada je na području opštine malinom bilo zasađeno oko 450 hektara površina.

- Od tada su prošireni zasadi na još stotinu hektara. Cilj nam je da poljoprivrednim proizvođačima koji se bave malinarstvom, osim sadnog materijala, obezbijedimo i kvalitetno navodnjavanje, kako bi mogli da ostvaruju prihod od svog rada - rekao je Mlađenović.

Proizvođači maline u Bratuncu ističu da je na području ove opštine urađeno mnogo, kada je riječ o razvoju malinarstva, ali da su mnogi odustali od tog posla zbog niske otkupne cijene, posebno prošlogodišnje, kada su otkupljivači za  kilogram ovog voća plaćali 1,5 maraka.

- Malinu uzgajam skoro 20 godina. Trenutno imam zasad površine oko 2,5 dunuma i ne očekujem dobar prinos jer zbog nedostatka novca nisam bio u mogućnosti da primijenim sve mjere zaštite - rekao je Nedeljko Đukanović iz Kravice, ističući da su malinari u nepovoljnoj situaciji zbog  vremenskih prilika zimus i ovog proljeća.

Milka Marjanović iz Bratunca počela je da se bavi uzgojem maline prije tri godine. Formirala je, kaže, zasad na površini od dva dunuma.

- Mnogo smo uložili u taj posao, ali nismo ostvarili dobar prinos. Sada smo dobili sistem za navodnjavanje, a očekujemo da će ove godine biti i viša cijena od prošlogodišnje - kaže Marjanovićeva.

Proizvođači iz Bratunca ističu da je cijena maline niža od 2,5 maraka po kilogramu neprihvatljiva. Otkupljivači još nisu utvrdili cijenu ovogodišnjeg roda, ali je vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić prije nekoliko dana izjavio da je akontativna cijena 2,2 marke, uz mogućnost rasta cijene.

Izgradnju sistema za navodnjavanje u Bratuncu, vrijednog oko 9,5 miliona maraka, finansirala je Vlada RS u saradnji sa Svjetskom bankom i opštinom.

Ogledni poligon

Opština Bratunac kupila je prije četiri godine zemljište u mjesnoj zajednici Kravica, gdje je izgrađena infrastruktura i formiran rasadnik maline na površini od pet hektara.

- U rasadniku se godišnje proizvede oko milion sadnica maline. Na ovom lokalitetu ćemo, s ciljem poboljšanja kvaliteta maline, uraditi ogledni poligon na kojem ćemo, uz nadzor stručnjaka, ispitivati šest tipova navodnjavanja i njihov uticaj na malinu - rekla je direktorica preduzeća “Malina Bratunac”, koje upravlja rasadnikom, Marina Jovanović. U rasadniku će, prema njenim riječima, biti organizovana manifestacija “Dani polja”, tokom koje će biti prezentovati rezultati programa koji će se sprovoditi  od ovog proljeća do kraja 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana