Воћарска производња у РС процијењена на 331.000 тона

nezavisne.com
Воћарска производња у РС процијењена на 331.000 тона

Бањалука - Воћарска производња ове године процијењена је на око 331.000 тона, а очекивана вриједност производње је око 200 милиона КМ, потврдили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Највећа површина је засађена шљивама, и то 7.557 хектара, а најмања виновом лозом, свега 535 хектара. Од других воћних врста најзаступљенија је јабука, посебно сорта ајдаред, која заузима око 65 одсто обрадивих површина.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, каже да су имали лаку годину за одржавање и да, ако не буде већих временских неприлика, могу очекивати изузетно родну годину.

“Ова година је изузетно повољна. Град нам је на неким површинама уништио око два до три одсто засада, али то је мало и подношљиво, јер је противградна превентива на вријеме дјеловала”, рекао је Дојчиновић.

Додаје да је највећа површина засађена сортом јабуке ајдаред, те да је то, нажалост, најјефтинија врста јабуке.

“Осим ајдареда имамо и златни делишес и грени смит, а од нових врста на мањим површинама, не већим од 10 одсто, имамо гала и пинк лејди”, објаснио је Дојчиновић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да цијене воћа неће знатније одступати од граница вишегодишњег просјека.

Дојчиновић каже да не очекују велике разлике цијена у односу на претходну годину, али да ове године нема старих залиха у хладњачама, због чега рачунају да ће неке цијене бити солидне.

“До сада су у почетку бербе увијек биле ниске цијене јер су нам хладњаче биле пуне од претходних година. Сада су нам хладњаче празне па можемо рачунати да би цијене могле задовољити произвођаче, али неће бити драстично веће, стога ће их моћи приуштити и грађани”, казао је Дојчиновић.

Додао је да се може очекивати нешто мањи род јагода, кајсија и трешања, који ће, по његовим ријечима, једва да задовољи основне потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана