Власеница се присјетила оних који су први стали у одбрану општине

ATV
Власеница се присјетила оних који су први стали у одбрану општине

Власеничани се присјећају 21. априла 1992. када су одлучили да одбране своја огњишта. Иако је од почетка рата била и остала у Републици Српској, та општина је претрпјела огромне цивилне жртве и разарања. Данас су се присјетили оних који су први стали у одбрану становништва тог краја.

“Тога 21 априла 1992 године у раним јутарњим часовима  Власеница је ослобођена у садејству са јединицама наших сусједних општина шековићи и Милићи”, каже Споменко Стојшић, предсједник Борачке организације Власеница.

“Овај дан је остао уписан у историји, дан када су Срби схватили шта треба да раде  и у ком правцу треба да иде, а то је да се боре за своју будућност за опстанак на овом простору, каже Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница.

Српски народ у Власеници и у протекла два свјетска рата имао је огромне жртве, због слободарских идеја да на овим просторима живи са другим народима. За сличне идеје Срби су гинули и у последњем одбрамбено ослободилачком рату.

“Зато је битно обиљежавати овај дан, не на штету било кога другога, али да се зна да је ово дан када је он донио слободу народу на овом простору”, каже Младен Поповић, народни посланик у НСРС.

Због цвијетног празника није служен парастос погинулим српским борцима Власенице и сусједних општина, који су дали животе за стварање Републике Српске. Спомен соба у Власеници чува сјећања на 146 бораца са подручја ове општине, који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату, те 15 бораца из Дервенте, који су погинули на овом ратишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана