Vladika Atanasije: Sveti Ignjatije pobjednik nad zlom i nosilac svjetlosti

Srna
Vladika Atanasije: Sveti Ignjatije pobjednik nad zlom i nosilac svjetlosti

Trebinje - Svetom arhijerejskom liturgijom i sabranjem domaćina i gostiju jutros je u Petropavlovom manastiru kod Trebinja obilježena krsna slava Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Sveti Ignjatije Bogonosac.

Nakon službe koju su služili Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije, obavljena je pričest vjernika i lomljenje slavskog kolača.


Slavu su posebno veselom učinila djeca koja su došla u velikom broju.

U prigodnoj besjedi, vladika Grigorije je istakao da je današnji dan jedna slava trojice svetitelja koji su iz raznih vremena - Sveti Ignjatije s početka Hrišćanstva, Danilo Humski iz sredini i Jovan Kroštanski iz našeg vremena.

"Uvijek kada je čovjek svetitelj, on je i pobjednik. Pobjednik nad zlom i nosilac svjetlosti. Jedan zračak svjetlosti može da raznese mnogo tame i u tom smislu su ovi svetitelji mnogo važni", istakao je vladika Grigorije i dodao da u njihovom imenu stoji ta svjetlost.

On je svim ljudima u dane Božića poželio da ih obasja svjetlost bogopoznanja, svjetlost koja milije i umiva, ali i koja spaljuje trnje naših sagrešenja.

Obilježavanju krsne slave Eparhije prisustvovao je iguman manstira Žitomislić otac Danilo, koji je istakao da su Sveti Ignjatije i Sveti Danilo dva zaštitnika Eparhije koji su veoma značajni i slava su vladike Grigorija.

"Oni su zaštitnici njegove porodice, ali i čitave Eparhije", istakao je Danilo.

Obilježavanju slave prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović sa saradnicima i mnogobrojni gosti.

Za sve prisutne priređena je trpeza ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana