Влада наставља да улаже у општину Котор Варош

Срна
Влада наставља да улаже у општину Котор Варош

Котор Варош - Према подацима Владе Републике Српске, до сада је по различитим основама из Развојног програма и из Буџета Републике у општину Котор Варош уложено око 70 милиона КМ, док је кроз кредите Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске пласирано још око 11 милиона КМ.

У Влади Српске Срни је речено да ће у овој години бити уложено још око пола милиона КМ за изградњу и реконструкцију локалне путне инфраструктуре у Мјесној заједници Масловаре, те за реконструкцију и санацију зграде ФК "Младост", зграде Народне библиотеке и Основне школе "Петар Петровић Његош" Масловаре.


Из средстава Социјално-економске компоненте Развојног програма Републике Српске за пројекте који се реализују на подручју општине Котор Варош одобрено је готово седам милиона КМ, од чега за изградњу канализационе мреже 3,5 милиона КМ.

Најзначајнија улагања на подручју ове општине су улагања у изградњу магистралних, регионалних и локалних путних праваца, за шта је издвојено више од 31 милион КМ.

Укупна инвестиција у оквиру пројекта "Водовод и канализација Републике Српске", који се реализује на територији више општина у Српској, за Котор Варош износи 2,8 милиона КМ.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју ове локалне заједнице, Влада Српске је уложила око 2,5 милиона КМ.

Захваљујући тим средствима, стамбено су збринуте 174 породице, од чега изградњом станова њих 65, док је неповратна новчана средства добило 109 породица.

Према подацима Владе Српске, на подручју општине Котор Варош нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Када је ријеч о социјалном збрињавању радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, збринуто је 900 радника из шест предузећа, за шта је утрошено 3,5 милиона КМ, док је кроз пројекте запошљавања од 2007. до 2018. запослено 196 лица, за шта је утрошено око 700 милиона КМ.

Кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извоза, суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, те субвенције електричне енергије за социјално угрожене категорије, Влада Републике Српске је издвојила више од четири милиона КМ.

Према подацима Владе, у област пољопривреде за подручје општине Котор Варош од 2006. до данас уложено је око 7,4 милиона КМ кроз разне пројекте, као што су подстицајна средства за развој пољопривреде и села.

За помоћ поплављеном становништву у овој локалној заједници, по основу подршке из Фонда солидарности, издвојено је скоро пола милиона КМ, а није изостала ни помоћ општинском буџету. Такође, наређена је и реализација два пројекта по наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације у укупном износу од 100.000 КМ.

Подршака Владе овој локалној заједници није изостала ни када је ријеч о здравственом сектору, па је тако у област здравства уложено скоро два милиона КМ кроз пројекте адаптације, санације, реконструкције и опремање амбуланти породичне медицине.

Осим тога, набаљени су санитетско возило и возило за хемодијализу, а изграђен је и опремљен и Центар за социјални рад.

Међу значајним улагањима у општину Котор Варош су улагања од скоро милион КМ за изградњу, реконструкцију и опремање школских објеката, као и за набавку рачунара и увођење информационих система, док је кроз пројекте за омладину и спорт у овој локалној заједници издвојено око 700.000 КМ.

У оквиру пројекта Владе Српске "97 кућа за вишечлане породице из Републике Српске" у општини Котор Варош изграђене су двије куће за породице које имају петоро и више дјеце, а које нису биле стамбено збринуте.

Од 2006. године до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак у овој локланој заједници издвојено је више од 4,5 милиона КМ.

На територији општине Котор Варош изграђена је и пуштена у рад и мини хидроелектрана Дивич, инсталисане снаге 2,28 MW, а укупна вриједност инвестиције је износила око седам милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана