Višković: Gradiška na vratima EU

Srna
Višković: Gradiška na vratima EU

Gradiška - U Gradišci je večeras, povodom Dana grada, održana svečana akademija na kojoj je premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio da će Vlada Srpske nastaviti da pomaže razvoj ovog grada, koji je značajan za Srpsku, budući da se “nalazi na vratima Evropske unije”.

“Vlada je u prethodnom periodu znatno pomagala razvoj Gradiške i tako ćemo nastaviti jer je ovo bitna destinacija za Republiku Srpsku, s obzirom na to da se nalazi na vratima Evropske unije. Taj potencijal treba iskoristiti”, naveo je Višković.

Prema njegovim riječima, taj potencijal treba iskoristiti izgradnjom mosta na rijeci Savi kod Gradiške, koji će povezati EU sa ostatkom Republike Srpske.

Višković je, obraćajući se na svečanosti u Kulturnom centru, čestitao građanima prvi rođendan grada i dan kada je ova lokalna zajednica oslobođena u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je ostvaren san da Gradiška postane grad.

“To nam daje za zadatak i dodatnu energiju da gradimo Gradišku po mjeri građana i privrednika i da se trudimo da za određeni period Gradiška dobije izgled srednjoevropskog grada koji će biti tu na samoj granici, na vratima Republike Srpske”, rekao je Adžić.

On je dodao da je važan dalji infrastrukturni razvoj i zapošljavanje mladih, što je moguće uz pomoć Vlade Republike Srpske.

Povodom Dana grada dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim građanima Gradiške.

Najviše priznanje - Povelju grada za izuzetan doprinos razvoju Gradiške dodijeljena je Nikoli Kragulju, a za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva doktoru Zoranu Popoviću.

Kragulj, koji je dva puta bio načelnik opštine Gradiška, istakao je da mu Povelja predstavlja izuzetnu čast i zadovoljstvo, da je to znak uvažavanje čovjeka i njegovih napora, te da je cijeli život radio za i u Gradišci.

“Sa narodom sam uživao i patio se, bilo je teških i lijepih trenutaka, ali mi je drago da sam iskoristio sve šanse i da moje ideju nisu osporavane i da su završene ili se završavaju”, kaže on.

Doktor Zoran Popović istakao je da mu Povelja predstavlja veliku čast i podstrek da nastavi sa svojim radom koji je započeo 2011. godine formiranjem palijativnog odjeljenja u Bolnici Gradiška, koje je jedino u Republici Srpskoj.

Zahvalnice su dodjeljene fabrici stočne hrane “Farmofit” Gradiška, “Tikt manufaktura” i Zineti Hotić za postignute rezultate u oblasti privrede, Kajak kanu klubu “Sava” i Bobani Latinčić Kozić za postignute rezultate u oblasti sporta, Miroslavu Stojniću za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog i dobrotvornog rada i Slobodanu Borjanoviću za izuzetne zasluge u oblasti novinarstva.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, ministarstava u Vladi Srpske, načelnici susjednih opština i opštine iz Italije, vjerskih konfesija, SUBNOR-a, Boračke organizacije Gradiška, privrednog, društvenog i kulturnog života Gradiške i brojni građani.

Povodom Dana grada Gradiške - 24. aprila, na ljetnoj pozornici gradiškog Kulturnog centra večeras je održan koncert trubača Dejana Petrovića i “Big benda” koji je okupio nekoliko stotina građana, za koje su bili obezbijeđeni besplatan roštilj, pivo i sokovi.

Organizator koncerta je Turistička organizacija Gradiška, a pokrovitelj je gradonačelnik Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana