Višak radnika gradske administracije u Trebinju neće ostati na ulici

Višak radnika gradske administracije u Trebinju neće ostati na ulici 24.09.2017 07:48 | R. Mi.

Trebinje - Gradska administracija u Trebinju ima dva puta više zaposlenih nego što je propisano novim Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi, zbog čega će lokalna vlast sistematski rješavati ovaj problem kako radnici ne bi ostali na ulici.

Gradonačelnik Luka Petrović rekao je u petak nakon sastanka sa ministrom uprave i lokalne samouprave RS Lejlom Rešić da je nova gradska vlast zatekla 344 radnika, a da sada ima 266 zaposlenih i četiri funkcionera, dok po novom Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi taj broj mora da bude sveden na 130 radnika.

- Višak radnika ćemo rješavati reorganizacijom, ali i sprovoditi druge smjernice u skladu sa Zakonom. Svi odsjeci i odjeljenja koji nemaju funkciju menadžerskog tima i ne prave nove programe za rješavanje problema građana će morati biti izvan gradske uprave - naveo je Petrović.

On je najavio da će već na narednoj sjednici Skupštine grada biti predloženo da Civilna zaštita, kao i neki odsjeci koji su u vezi sa zaštitom životne sredine i bezbjednosti građana, izađu iz gradske uprave. Petrović kaže da to neće značiti i smanjenje budžeta za plate pošto je riječ o gradskim ustanovama.

Prema riječima ministarke uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić, Trebinje je bilo lokalna zajednica koja je imala najviše zaposlenih u gradskoj administraciji u RS.

- Nije cilj da neko ostane bez posla, jer ti ljudi nisu krivi što neko ranije nije mislio na pravi način i stvorio probleme. Sa ljudima koji su, eventualni, višak radiće se sistemski, praviće se programi da im se obezbijedi stimulativna otpremnina, programi za samozapošljavanje i slično, da ne ostanu na ulici - istakla je Rešićeva te podsjetila da je inspekcija prije nekoliko mjeseci otkrila i 49 nezakonitih radnih mjesta u trebinjskoj gradskoj administraciji.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica