Virtuozi iz Istočnog Sarajeva na harmonikama pobrali medalje u svijetu

Milijana Latinović
Virtuozi iz Istočnog Sarajeva na harmonikama pobrali medalje u svijetu

Banjaluka - Svirajući kompozicije čuvenih autora na crno-bijelim dirkama i dugmićima, virtuozi na harmonikama sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu pobrali su medalje i aplauze na pet međunarodnih takmičenja u BiH, Srbiji, Bugarskoj i Rusiji.

Za većinu njih, ljubav prema harmonici i uopšte muzici zapisana je u genima, a znanje koje stiču na Muzičkoj akademiji dodatni je vjetar u leđa da briljiraju svaki put kada izađu na pozornicu.

Mihajlo Živojinović, Božana Lazić, Haris Kaltak i Aleksa Mirković, studenti iz klase vanredne profesorice Danijele Rakić, zablistali su na pobjedničkim postoljima, a njihov rad i trud ocjenjivao je žiri iz cijeloga svijeta.

Studentkinja prve godine Božana Lazić prve nagrade osvojila je na takmičenjima u Knjaževcu u Srbiji i u Bugarskoj, drugu u Ugljeviku i prvu na “Meks Festu” u Beogradu, gdje su njen rad ocjenjivali članovi žirija iz Vijetnama, Rusije, Bjelorusije, Srbije i BiH.

- Konkurencija na svim takmičenjima je bila izuzetno jaka. U Beogradu sam odnijela pobjedu kao najmlađa takmičarka - rekla je za “Glas Srpske” Lazićeva, koja je prije 14 godina prvi put u ruke uzela očevu harmoniku. Slušajući orkestar harmonika u Osnovnoj školi u Ugljeviku još kao djevojčica poželjela je da se i sama okuša u muzici. Lazićeva s ponosom ističe da je prve korake napravila u čuvenom “Orkestru harmonika” iz Ugljevika, gdje je svirala 12 godina, a završila je i osnovnu muzičku školu.

- Nakon završetka gimnazije shvatila sam da je harmonika moja najveća ljubav i najbolji drug i da sebe ne bih mogla zamisliti da radim bilo šta drugo. Želim da učim i sviram - rekla je Lazićeva.

Na pobjedničkom postolju u Knjaževcu rame uz rame s njom stajao je i njen stariji kolega Mihajlo Živojinović, koji je prije toga prvu nagradu uzeo i na takmičenju u Loznici. Na takmičenju u Beogradu, društvo joj je pravio kolega Haris Kaltak, kao najbolji u varijete kategoriji.

I dok su njih troje melodijama sa svojih harmonika osvajali publiku širom Balkana, njihov kolega Aleksa Mirković, student treće godine, osvojio je treće mjesto na takmičenju u Sankt Peterburgu  u konkurenciji 15 ruskih izvođača.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo bilo da učestvujem na tako prestižnom takmičenju. Osim postignutog rezultata još važnije je to što sam imao priliku da držim koncert u samom centru toga grada sa kolegama iz Rusije - kazao je Mirković, koji potiče iz muzičke porodice, a ljubav prema harmonici dugmetari, dodaje, rodila se još u ranom djetinjstvu.

Za prestižne rezultate i pregršt pehara i medalja koje krase njihove sobe, saglasni su, potrebno je mnogo ljubavi i truda.

Knjiga

Između brojnih takmičenja, mladi harmonikaši iz Republike Srpske nedavno su nastupili i u galeriji “ULUS” u Beogradu, na veoma posjećenom koncertu. Njihov rad i uspjehe prepoznala je i izdavačka kuća “Tajms skver pres” iz Njujorka, te ih je uvrstila u knjigu “1.000 + najboljih savremenih harmonikaša”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana