Видић: У најам издата искључиво земља у власништву општине Чапљина

Срна
Видић: У најам издата искључиво земља у власништву општине Чапљина

Чапљина - Начелник општине Чапљина Смиљан Видић рекао је данас Срни да наводи из писма предсједника Српског националног друштва "Пребиловци" Миленка Јахуре нису тачни и да је општина Чапљина у најам или у концесију дала око 500 хектара земљишта на подручју општине за садњу смиља и маслина, те да је издата искључиво општинска земља.

"Неколико хектара земље издали смо и на подручју села Пребиловци. То је брдо гдје треба уложити огроман новац. Према нашим папирима, то је општинска земља. Ми немамо никаву намјеру угрозити било кога или дати нечију земљу. Одговорно тврдим да наш катастар не би дао зелено свјетло да се та парцела изда да она није општинско власништво", истакао је Видић.


На констатацију да је у прилогу Јахуриног писма послат и земљишно-књижни извадак на коме се наводе имена и презимена власника наведене парцеле, Видић каже да он "не зна чија је то земља некад била, нити је то истраживао, већ се водио постојећим стањем".

Видић је истакао и да је по закону о најму, односно Закону о концесијама, парцелу могуће дати на кориштење највише 20, односно 25 година, а не никако 99, те да не зна на колико је година издато земљиште у Пребиловцима, али да није више од 25.

Предсједник Српског националног друштва /СНД/ "Пребиловци" из Београда Миленко Јахура затражио је данас у отвореном писму од начелника општине Чапљина Смиљана Видића да јавности објасни како је земљу која је у власништву 232 српске породице из Пребвиловаца издао трећим лицима на 99 година, те стави ван снаге те уговоре и земљу врати селу и његовим становницима.

"Пребиловчани су били и остали фактички посједници-држаоци поменуте парцеле. То је њихово правно власништво и посјед. Издавање дијела парцеле у закуп трећим лицима је незаконити и ништави акт власти и чин дискриминације правих власника и посједника", тврди Јахура у отвореном писму Видићу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана