Велики напредак у борби против карцинома дебелог цријева

nezavisne.com
Велики напредак у борби против карцинома дебелог цријева

Градишка - У Болници Градишка током протеклих годину дана успјешно је урађено више од 50 лапароскопских операција карцинома дебелог цријева, под вођством гостујућег хирурга др Александра Глуховића, једног од водећих европских стручњака у овој области хирургије.

Мирко Манојловић, директор Болнице Градишка, који је и сам хирург, каже да је у Болници Градишка прије отприлике годину дана отпочео програм пружања услуга из дигестивне хирургије које до сада нису пружане у здравственим установама РС.

“У сарадњи са Министарством здравља и Фондом здравственог осигурања РС покренули смо програм услуга гдје смо урадили до сада 50 операција из ове области. Операције је извела екипа градишке болнице под вођством доц. др Александра Глуховића, као стручног консултанта и ментора”, навео је Манојловић.

Глуховић наводи да је број обољелих од карцинома дебелог цријева у порасту, како на нашим просторима тако и у свијету, али оно што охрабрује је то да је од свих малигнитета посљедњих десет година највише урађено на лијечењу карцинома дебелог цријева и то захваљујући минимално инвазивним операционим приступима, односно лапароскопским операцијама.

Говорећи о томе како је дошло до сарадње са Болницом Градишка, он је навео да је након разговора са директором установе и доласка у Градишку процијенио да постоје технички услови и људски ресурси, без обзира на то што је ово мала болница.

“Лекари су изузетно мотивисани за унапређење рада и увођење нових процедура”, казао је Глуховић.

Према његовим ријечима, читав пројекат је покренут са идејом да се едукују овдашњи љекари из области минимално инвазивне хирургије, која је тренд данас у свијету.

Према његовим ријечима, план је да се у наредном период спроведе комплетна едукација до нивоа када ће хирурзи градишке болнице бити у могућности да потпуно самостално спроводе лапароскопске операције на дебелом цријеву.

“Ми ћемо, практично, у Градишци направити један едукациони центар који ће моћи да прођу и љекари и из других установа у РС уколико буду заинтересовани”, казао је Глуховић.

Предности лапароскопске операције

Александар Глуховић каже да је у развијеним земљама које имају добру медицину, класична хирургија увијек у другом реду. “Све операције започињу се лапароскопским путем и само ако је из неког техничког разлога немогуће урадити неку лапароскопску операцију, онда се приступа отвореној хирургији”, наводи овај стручњак.

 ”Просјечан боравак у болници након операције у класичној хирургији је од седам до 10 дана, а код лапароскопске хирургије је три дана. Пацијенти непосредно послије операције почињу да једу, да сами о себи брину, устају из постеље и сами се крећу. Болови су сведени на минимум”, наводи Глуховић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана