Велика подршка за фочанску мајку хероину и њеног непокретног сина

Срна
Велика подршка за фочанску мајку хероину и њеног непокретног сина

Фоча - Фочаци су још једном показали хуманост и солидарност, одазвавши се у великом броју добротворној приредби за помоћ тридесетосмогодишњем суграђанину Александру Милутиновићу, који је двије деценије непокретан и без способности говора.

Куповином улазнице за синоћње хуманитарно вече, које је организовао општински Центар за социјални рад, грађани су помогли набавку ортопедског помагала за вертикализацију, које ће олакшати живот Александру, али и његовој мајци Миланки која свакодневно брине о сину.

На приредби су наступили ученици основних школа "Веселин Маслеша" и "Свети Сава", Основне музичке и Средње богословске школе, волонтери Сервис центра "Трачак наде" и чланови Културно-умјетничког друштва "Фоча".

Хуманитарно вече је названо "За једну посебну мајку", као осмомартовски поклон за Миланку, која истиче да су је суграђани пријатно изненадили.

"Хвала свима од срца, за мене је ово велико изненађење, мислила сам да никада ово нећу доживјети. Навикла сам да се борима сама, не тражим чак помоћ ни од породице, од своје дјеце, да их не бих оптеретила, јер свако треба да има свој живот, а ја сам свој посветила Александру", кроз сузе прича шездесетогодишња мајка Миланка, која има и двије кћерке.

Миланка и њен супруг Жарко су демобилисани борци Војске Републике Српске, а ова породица је у Фочу доселила са Илиџе, након што је та сарајевска општина Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ.

"Рат сам провела на Илиџи као припадник Илиџанске бригаде, а муж је био на положају на Жучи. Послије Дејтона смо избјегли у Фочу, а 1998. године се десила трагедија са Александром и тада се мој живот срушио и окренуо у само једном правцу", каже Миланка.

Александар је непокретан откако је несрећним случајем тешко рањен у главу.

Родитељи не смију више да користе стајалицу-дубак јер је Александар отежао, па би могло доћи до кривљења кичме, а очева минимална пензија и још мања социјална примања нису довољни за набавку стола за вертикализацију.

"То му је много потребно, јер њему је 38 година, лежи већ 19 година и сто му је потребан због бронхија да би могао да функционише", објашњава Миланка.

Она је посебно захвалила директору Центра за социјални рад Снежани Голијанин, за коју је истакла да им пружа велику подршку, још од раније и прије доласка на ову функцију.

Голијанинова, која је покренула хуманитарну акцију, каже да ће ново ортопедско помагало бити од огромне помоћи Александру.

"Оно ће омогућити његово стављање у усправан положај, јер он то не може, а стални лежећи положај му онемогућава гутање, што би могло да буде фатално за њега. Вертикализациони сто би му омогућио даљи живот, а уз то смо планирали да му набавимо и респиратор да посебно у овим зимским данима не би дошло до прехладе која би исто тако могла бити фатална", рекла је Голијанинова.

Волонтер Сревис центра "Трачак наде" Јована Шукало истиче да су грађани Фоче препознали посебност мајки хероја, од којих је једна и Миланка, за коју је рекла да се лавовски бори за свог сина.

"Веома нам је драго што смо на овај начин помогли Александровој породици и што људи нису заборавили посебне мајке, као што је Миланка, која је истински херој. Александар је корисник Сервис центра и наш мобилни тим га повремено обилази", рекла је Шукало.

У препуној сали Градског позоришта, ученици су свирали, пјевали и рецитовали пјесме посвећене мајкама, извели су и духовите драмске приказе, а вече је завршено наступом фолклораша.

За набавку ортопедског помагала и респиратора, који ће коштати око 6.000 КМ, од продаје улазница и доборовољнх прилога, прикупљено је 1.950 КМ, а помоћ се очекује и од Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске. /крај/ај/вј/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана