Ваздух из кошница пријеки лијек

Свјетлана Ђуричић
Ваздух из кошница пријеки лијек

Котор Варош - Особе које пате од астме, бронхитиса, алергије, депресије, стреса и бројних других обољења моћи ће да се лијече удисањем благотворног ваздуха из кошница у Терапи инхал центру "Васић" у Котор Варошу који данас отвара врата за посјетиоце.

Власник Пчеларског газдинства "Васић" Миодраг Васић, у оквиру којег ће бити отворен овај центар, каже да се пчеларством бави од 2005. године, те да је и сам посао у вези са пчелама својеврсна терапија.

- Пчеле на човјека дјелују умирујуће. Када отворите кошницу, тај ваздух препун аеросоли и других драгоцјених супстанци дјелује опуштајуће на човјека. Ваздух у кошницама веома је ефикасан у борби против бронхитиса и других дисајних проблема, а добра је превентива код инфекција и алергија, мигрена, стреса и депресије - казао је Васић.

Током третмана пацијент сједи у комори, односно дрвеној кућици и удише ваздух из кошнице путем сонде. Веома је битно правилно дисање, односно удисање кроз уста и издисање кроз нос. Цијена инхалација по једном третману који траје 25 минута биће пет марака, а попуст ће се моћи добити за неколико узастопних третмана, као и за третмане за двоје и више дјеце одједном.

На овом пројекту радили су стручњаци из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Наш Терапи инхал центар се разликује од Апи инхал центра који је отворен раније у Бањалуци по томе што ми имамо у понуди терапијске масаже уљима и кремама на бази пчелињих производа. Код нас корисници који дођу на масажу истовремено удишу ваздух из кошнице јер је све смјештено у истом простору, само што је то, наравно, у мањој количини него када директно удишете из кошнице - појаснио је Васић.

Стручна сарадница за сточарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Душка Радаковић каже да је ово други инхал центар у РС.

- Поред комора за инхалацију, овај центар посједује и комору за масажну терапију за коју је пројекат радило министарство. У склопу масажне терапије се изводе третмани и против целулита, стрија, за лијечење проблема са циркулацијом и релаксирајући програм. Што се тиче препарата за те терапије, они су набављени од газдинства "Радаковић" из Горње Драготиње код Приједора, а у питању је комбинација медоносног биља са пчелињим производима - казала је Радаковићева. Додала је да овакву терапију обављају још Руси и Тајланђани, те да је ова врста терапије први пут у примјени у РС, па и у окружењу.

- Препарати су сертификовани, на еко-бази. У будућности ће се радити на медним центрима, који ће повезивати едукативне пчеларске центре, медне куће и инхал центре, како би могли гостима из иностранства да покажемо нашу богату медну флору - рекла је Радаковићева.

На дан отварања центра у Котор Варошу инхалације ће бити бесплатне, а за посјетиоце ће бити обезбијеђени поклони и природни препарати на бази пчелињих производа.

Масаже

У понуди Терапи инхал центра биће неколико врста масажа, као што су шведска масажа, ароматерапија уљима и кремама на бази пчелињих производа, тајландска масажа и рефлексологија. Масаже ће коштати од 15 до 30 КМ, у зависности од трајања и врсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана