Уживање у зимским радостима и добром котлићу на Козари

Снежана Тасић
Уживање у зимским радостима и добром котлићу на Козари

Приједор - Привредно-туристичка манифестација "Дани зиме на Козари" привукла је јуче велики број посјетилаца који су на планини прекривеној снијегом уживали у необичним спортским такмичењима, звуцима тамбураша, али и разним делицијама.

Дванаесту манифестацију на Козари, чији је циљ промоција зимског туризма, на 45 центиметра снијега обиљежила су такмичења попут трчања парова с везаним ногама, трчања с лоптом на челу, гађања пирамиде, али и гастро такмичења у којим се тражио најбољи котлић.

У спортским такмичењима учествовало је девет екипа, а у гастро такмичењима чак 30, седам средњих школа, десет ловачких удружења и 13 планинарских друштава и одреда извиђача.

Све припремљено могло се и дегустирати, а Ловачко удружење "Срндаћ" је за посјетиоце припремило и два казана чаја и по казан чорбе и пасуља.

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић изјавила да је ово добра идеја локалне заједнице.

- Град Приједор је био први који је покренуо ову причу и све околне локалне заједнице су се прикључиле. Трајемо укупно 12 година и ово је нешто што људи воле и општине препознају. Ми ћемо бити ту да овакве манифестације подржимо јер, као што видите, грађани данас дефинитивно уживају - истакла је Решићева.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да се ова манифестација традиционално одржава почетком фебруара и да су, захваљујући снијегу, испуњени сви услови да амбијент буде препун љепоте.

- Снијег је окитио нашу планину, спортисти су спремни за такмичења, скијаши су на својим стазама и у једном добром расположењу проведимо наше дружење на нашој Козари - рекао је Ђаковић.

Директор Туристичке организације града Приједора Амира Ганић рекла је да је циљ промоција планине Козаре и Националног парка Козара и цијеле регије Поткозарја.

Да је ријеч о манифестацији која сваке године окупља све већи број посјетилаца показују и подаци да је јуче на  Козару стигло 26 аутобуса с подручја приједорске и бањалучке регије. Организатор је проблем са струјом ријешио уз помоћ агрегата.

У току трајања манифестације улаз у Национални парк Козара се наплаћивао по промотивној цијени од једне КМ.

У културно-уметничком програму наступили су бенд "Боћо и бећари", група "Анемо" из Приједора, Градишки тамбураши, мушка ојкачка и женска пјевачка група КУД "Кнешпоље" из Кнежице код Козарске Дубице, те пјевачка група КУД "Уна" Нови Град.

Организатори 12. привредно туристичке манифестације "Дани зиме на Козари" су Град Приједор, туристичке организације Приједор, Козарска Дубица, Нови Град и Градишка, те Национални парк Козара.

Покровитељ манифестације је град Приједор, а организовање су помогли Министарство управе и локалне самоуправе РС, као и пријатељи манифестације.

Полагање вијенаца

Отварању манифестације "Дани зиме на Козари", којој су присуствовали  начелници и грађани више поткозарских локалних заједница, претходило је полагање вијенаца жртвама палим на Козари.

Вијенце су положили представници града Приједора, Владе РС и Одреда извиђача "Доктор Младен Стојановић" Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана