Uvoz električnih vozila bez carina?

Milijana Latinović
Uvoz električnih vozila bez carina?

Banjaluka - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu pripremilo je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz novih vozila do kraja godine, a posebno automobila na električni pogon.

U ovom ministarstvu pojašnjavaju da je cilj smanjenje oporezivanja i kreiranje boljeg regulatornog okvira za uvoz novih automobila. Ovom odlukom predloženo je da se smanji sa dosadašnjih 15 na pet odsto carinska stopa na uvoz novih automobila koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, i to za automobile sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te sa pet na nultu carinsku stopu na automobile na električni pogon.

Odluka je upućena u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost, uključila u izradu kvalitetnijeg propisa, te kako bi BiH što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.

- Primjenom povoljnije carinske stope biće stimulisan uvoz novih automobila, što će imati višestruku korist, smanjenje zagađenja vazduha, zaštitu životne sredine, te podizanje bezbjednosti u saobraćaju - ocijenili su u resornom ministarstvu.

Odluka, tvrde, doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju, a njome se harmonizuju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da je Komora sa kolegama iz FBiH prije nekoliko mjeseci uputila inicijativu Ministarstvu spoljne trgovine u vezi sa smanjenjem carinskih stopa na uvoz automobila.

- Raduje me što je naš prijedlog uvažen i nadam se da će carine biti snižene odnosno ukinute na električne automobile. U dopisu koji smo tada uputili ministarstvu obrazložili smo razloge koji se prvenstveno odnose na poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju, manju potrošnju i bolju zaštitu životne sredine. Uzeli smo u obzir prijedloge svih auto-kuća i smatram da bi bilo dobro da na našim ulicama imamo što više novih vozila - rekao je Ćorić.

Sekretar Udruženja ovlašćenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH Andreja Softić kaže za “Glas Srpske” da je potrebno naći način da BiH ne postane deponija starih automobila iz EU.

- U cilju smanjenja zagađenosti koju prouzrokuje drumski saobraćaj i radi veće bezbjednosti na putevima idemo ka tome da se na neki način pomogne uvoz novih vozila kroz smanjenje carina - rekla je Softićeva.

Električni automobili

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu naveli su da se u svijetu godišnje proda gotovo milion električnih automobila. Dodali su da je, prema posljednjoj evidenciji, u BiH registrovano svega 18 automobila te vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana