Ускоро уклањање нагомиланог отпада из Врбаса

Агенције
Ускоро уклањање нагомиланог отпада из Врбаса

Бањалука - Огромне количине накупљеног отпада из Врбаса, које је тренутно заустављено на заштитној мрежи у Бочцу, биће уклоњене у наредна три мјесеца, саопштено је послије данашњег састанка градоначелника Игора Радојичића са представницима ресорног министарства и Хидроелектране „Бочац".

Прликом обиласка локације, на којој се налази заштитна мрежа, Радојичић је нагласио да је ова мрежа од изузетног значаја за град Бањалуку, с обзиром на то да би, у случају њеног пробијања, на хиљаде тона накупљеног отпада кренуло према граду.

"Већ седмицама разговарамо о томе како и на који начин спријечити да нагомилани отпад оде низводно, према Бањалуци", рекао је Радојичић, након што је обишао поменуту локацију, заједно са министарком Сребренком Голић и директор ХЕ Бочац Недељком Кесићем.

Он је истакао да ће, у овом тренутку, интервентно дјеловати ХЕ „Бочац" тако што ће уклонити накупљени отпад, али и упозорио да се мора наћи системско и дугорочно рјешење за овај проблем. У те разговоре, према његовим ријечима, мора бити укључен низ институција, укључујући Министарство за просторно уређење, Фонд за заштиту животне средине, али и општине из горњег слива Врбаса, које су саставу Федерације БиХ.

Директор ХЕ „Бочац" Недељко Кесић изјавио да је већ покренут поступак за избор извођача који би уклонио наталожено смеће.

"Процијењена вриједност радова износи око 55.000 КМ и надам се да ћемо до краја мјесеца бити у могућности да кренемо са извлачењем отпада. Према неким процјенама, на мрежи се тренутно налази око 6.000 кубних метара отпада. За сав овај посао, односно да се отпад уклони у потпуности, биће потребно око три мјесеца", нагласио је он.

Министарка Сребренка Голић истиче да се са овим проблемом суочавају већ годинама.

"За трајно рјешење проблема мораће се разговарати са свим општинама у сливу Врбаса, као и са Владом Федерације БиХ и тамошњим фондовима за заштиту животне средине", казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана