Uređeni kanali uz Savu i Drinu u Bijeljini bedem od poplava

Milijana Latinović
Uređeni kanali uz Savu i Drinu u Bijeljini bedem od poplava

Bijeljina - Zahvaljujući sanaciji kanala Glogovac i majevičkog obodnog kanala u Bijeljini, koja je zvanično počela u petak, mještani naseljeni uz Savu i Drinu konačno će odahnuti jer će nakon završetka radova, vrijednih oko 3,27 milion evra, njihova imovina biti zaštićena.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je projektom “Hitne mjere zaštite od poplava” planirana sanacija majevičkog obodnog kanala u dužini od osam kilometara, te kanala Glogovac u dužini od dva kilometra.

Pojašnjavaju da su se oba kanala zbog slabe propusnosti vode izlila tokom majskih poplava 2014. godine. Na kanalu Glogovac planirana je izgradnja pragova, oblaganje betonskim prizmama i izgradnja nasipa kako bi od poplava zaštitili selo Pučile, u kojem se kanal nalazi, ali i sam grad. Kako navode u Ministarstvu, na majevičkom obodnom kanalu urediće se dno kanala i izgraditi popratni nasipi na najkritičnijim mjestima.

Početku radova na ovom važnom projektu prisustvovali su premijerka Srpske Željka Cvijanović, te ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić i finansija Zoran Tegeltija.

Cvijanovićeva je istakla da će ovaj projekat učiniti sigurnijim građane Bijeljine i njihovu imovinu.

- Velika poplava iz 2014. godine uključila je sve alarme i konstatovano je da se mora krenuti u velike investicije, te se od tada svake godine u različite projekte ulaže nekoliko desetina miliona maraka - rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da će, uz izgradnju drinskog nasipa i  rehabilitaciju kanalske mreže, građani i privreda Semberije biti zaštićeni od poplava.

Cvijanovićeva je podsjetila da je u poplavama prije četiri godine Bijeljina bila jedan od najvećih primalaca pomoći te da su realizovani veliki infrastrukturni projekti nakon pretrpljene štete.

- Važno je da je sazrela svijest da se mora raditi preventivno. Za takve aktivnosti potreban nam republički i lokalni nivo, nadležnosti se znaju, ali sve to ne može da funkcioniše ukoliko ne radimo zajedno - ocijenila je Cvijanovićeva.

Izvođač radova je preduzeće “MG Mind” iz Mrkonjić Grada, a rok za okončanje projekta je 540 dana. Grad Bijeljina je u eksproprijaciju zemljišta uložio 320.000 maraka.

“Vode Srpske”

Stevo Mirjanić je u petak nakon sastanka sa rukovodstvom “Voda Srpske” rekao da ova ustanova trenutno realizuje devet projekata ukupne vrijednosti 44 miliona maraka.

- Posebnu pažnju usmjerili smo na izgradnju crpnih stanica. Rukovodstvo “Voda Srpske” navelo je da će prve četiri crpne pumpe biti završene do kraja septembra, čime se stvaraju uslovi da se ubrza realizacija projekta, te da budu postavljene 24 stanice sa 54 agregata i nekoliko drugih vodoprivrednih objekata - rekao je Mirjanić.

Lj. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana