Uređene učionice čekaju osnovce

Milijana Latinović
Uređene učionice čekaju osnovce

Banjaluka - Osnovce u 28 škola širom Srpske na početku nove školske godine dočekaće uređene učionice, za šta je iz budžeta izdvojeno više od pola miliona maraka.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da je planirano da u tim školama osim podova i stolarije u učionicama budu sanirani i mokri čvorovi i grijanje.

- Za te poslove izdvojeno je 534.165 maraka - naveli su u ministarstvu.

Bolji uslovi školarce bi trebalo da dočekaju u područnoj Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Prijedoru, koja je izgrađena još u doba Austrougarske, a u kojoj će znanje od septembra sticati 45 osnovaca, od čega je 10 prvačića.

- Cijeli objekat bi trebalo da bude saniran. Prioritet su mokri čvorovi, s obzirom na to da ih sada nema, a potom treba promijeniti i stolariju, podove i krov. Ova škola je u najlošijem stanju na području Prijedora - rekao je direktor škole Stevica Džogazović i dodao da u ovoj područnoj školi organizuju nastavu za učenike od prvog do petog razreda.

Osvježene učionice trebalo bi da dočekaju i osnovce u Osnovnoj školi “Majka Knežopoljka” u Kozarskoj Dubici, u koju će na jesen po znanje pohrliti 219 osnovaca.

- Centralna škola je u najboljem stanju, mada bi i tu trebalo sanirati krov i dio koji je dograđivan naknadno. U područnoj devetorazrednoj školi dotrajala je stolarija, kao i toaleti, što je najveći problem i u objektu područne petorazredne škole - istakla je direktorica ove škole Božana Vukić.

Direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Teslić Dejan Pozderović kaže da je za sanaciju škola na području ove opštine planirano 300.000 maraka.

- Na našu školu odnosi se skoro 63.000 maraka, a neophodna je sanacija područne škole, koju pohađa 27 učenika. Izgrađena je još pedesetih godina i nikada nije obnavljana. Sa velikom radošću vijest o rekonstrukciji dočekali su roditelji i učenici koji pohađaju nastavu u ovoj školi - rekao je Pozderović.

On je dodao da će škola za krov izdvojiti 18.000 maraka.

- Očekujem da ćemo veliki broj mladih bračnih parova zadržati na ovom prostoru kada škola bude obnovljena i ispunjeni svi uslovi za nesmetano pohađanje nastave - istakao je Pozderović.

Uređenim i toplijim učionicama od jeseni se nadaju i u Osnovnoj školi “Vasilije Ostroški” u Trebinju, u kojoj nastavu pohađa oko 680 učenika od prvog do devetog razreda.

- Zgrada je stara i dotrajala, pa je promjena stolarije prioritet, jer bismo time znatno uštedjeli na zagrijavanju prostorija. Ni krov ni fasada nisu u dobrom stanju - rekao je direktor ove škole Milorad Nadaždin.

Na području Hercegovine trebalo bi da bude rekonstruisana i Osnovna škola “Sveti Sava” u Gacku.

Početak nastave

Prema školskom kalendaru nastava bi u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj u školskoj 2018/2019. godini trebalo da počne 3. septembra.

U teslićkoj područnoj školi “Vuk Karadžić” zbog planirane rekonstrukcije tri mjeseca neće biti organizovana nastava.

- U toku je procedura javnih nabavki, a s obzirom na to da je rok za završetak radova novembar, djecu iz područne škole prebacićemo u centralnu da ne bi kasnili s gradivom - rekao je direktor ove škole Dejan Pozderović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana