Умјесто у стечај, добојска апотека оде у ликвидацију

nezavisne.com
Умјесто у стечај, добојска апотека оде у ликвидацију

Добој - Некада најуспјешније градско предузеће ЈЗУ Апотека “Јован Јовановић Змај”, умјесто у најављени стечај, одлази у ликвидацију, а власник њеног ексклузивног пословног простора постаће град Добој.

Тако је данас одлучила већина одборника у Скупштини града Добоја, а Небојша Марић, замјеник градоначелника Добоја (СДС), казао је да би стечај био неповољан и за раднике, као и за повјериоце.

“С обзиром на то да апотека нема никакве имовине, не би се имали од чега намирити. Само од Фонда здравственог осигурања РС има 500.000 КМ потраживања, а укупна дуговања су преко три милиона марака, и у том случају би радници остали без посла. А, ликвидација подразумијева да у року од два мјесеца стратешки партнер измири сва дуговања од три милиона марака и да задржи свих 35 радника на послу, и то је једини начин да опстане апотека”, појаснио је Марић.

Он је казао да је Правобранилаштво РС дало сагласност за стратешко партнерство с предузећем из Козлука, те додао да је чињеница да град остаје без свог предузећа, али на период од двије деценије.

Ведран Глигорић, одборник СП-а, упозорио је да је стратешки партнер којег је град изабрао да здравствену установу извуче из дубиозе такође у проблемима, односно да је у минусу 250.000 КМ.

“Друга ствар, никакве гаранције није дао да ће задржати раднике, да ће обезбиједити пословање апотеке, него сте га изабрали из ко зна којих вама битних разлога, што би неко из руководства апотеке овдје требало да образложи”, казао је за скупштинском говорницом Глигорић, који потом није подржао одлуку о ликвидацији апотеке.

Без образложења остали су не само одборници, него и медији, којима је Ведран Митровић, в.д. директора ове здравствене установе, обећао да ће им се обратити, а затим је на споредни излаз напустио скупштинску салу.

Кривицу за стање у апотеци НДП-ов одборник Сретко Ђурковић је свалио на бившег директора, не наводећи му име ни период у којем је водио фирму, а који се, каже, једно вријеме борио да ово предузеће позитивно послује.

“И онда је и тај директор 'дебело' утицао да угрози ово предузеће. Наравно, нашао је (начин) и својим 'манифетлуцима' и знањем”, каже Ђурковић и додаје да је “немогуће апотеку држати у друштвеном власништву”.

“Зашто је апотека у минусу од три милиона марака, то треба неко други да води рачуна. Колега из СП-а је наводио 2010, 2011, 2012, 2013. и 2014. годину колико је апотека позитивно пословала. Ту сам сабрао 11.000 марака. Тим начином измирења дуговања из добити то се не би за неких 50-60, можда и више, година могло измирити”, сматра Војислав Рађа, одборник СНСД-а, те додаје да је ликвидација поштенији начин рјешавања дугова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана