Ученици у Требињу радије без посла него да буду зидари и вариоци

Срна
Ученици у Требињу радије без посла него да буду зидари и вариоци

Требиње - Иако су у Требињу тренутно дефицитарна занимања грађевинске струке трећег степена попут зидара, тесара, армирача, водоинсталатера, али и варилаца, као и свих занимања потребних највећем привредном гиганту Херцеговине - "Индустрији алата СЛ", школе за ове образовне профиле свршени основци не желе да уписују.

"Сваке године водимо разговоре са руководиоцима привредних субјеката који потражују ова занимања, као и са директорима требињских школа у вези с овом проблематиком, али је и поред свега слаба заинтересованост за ове школе, па се не појављују ни на берзи рада", каже Драган Поповић, директор Бироа за запошљавање у Требињу.

Он је, ради превазилажења овог проблема, присуствовао састанку у Центру средњих школа Требиње. Тамо су, осим директора требињских средњих школа и представника школских одбора, били и представници Привредне коморе РС, надлежних одјељења из Градске управе, Агенције за развој малих и средњих предузећа и Аграрног фонда, а закључено је да се млади људи морају више анимирати за дефицитарна занимања, те понудити им у том смислу најоптималнија рјешења за упис у наредној школској години.

И Васиљко Шкриван, директор Центра средњих школа Требиње, као и његове колеге, те друге двије средње школе су, како кажу, свјесни да се у Требињу већ годинама у средње школе уписују генерације на занимања која су суфицитарна, док се истовремено не показује заинтересованост за занимања која недостају, првенствено требињској привреди.

"Свјесни смо да је неопходно приближити потребе тржишта рада и онога што школе могу и нуде, како би сљедеће године упис био урађен на начин да се што више приближе жеље и потребе привреде и ученика, а да школе могу произвести таква занимања", каже Шкриван и додаје да су од ресорног министарства добили препоруке да се повећа број ученика на трогодишњим занимањима, односно упис на занате.

Каже да ће њихова школа у наредној школској години понудити занимања која се у Требињу нису никад образовала: пекар, месар и посластичар, у струкама пољопривреде и прераде хране, односно у струци угоститељства и туризма.

Директор Средње техничке школе Дарко Ракић каже да су за наредну школску годину, осим четворогодишњих школа, планирали једно занатско одјељење комбиноване струке - машинског и електро смјера, а које би било потребно за Индустрију алата.

"Ми смо прије неколико година имали конкурс за занатско одјељење смјер варилац, али уопште није било заинтересованих ученика, па смо те године изгубили једно одјељење јер ученици већином желе у техничке школе, а невољко на занат, само ако не могу на четворостепени смјер", каже Ракић, који сматра да су дјеца у основним школама адекватно анимирана за упис на дефицитарне смјерове.

Веселин Савић из Подручне јединице Привредне коморе Требиње каже да постоји јаз између жеља дјеце и потребе привреде, уз ограничавајући фактор кадровских могућности школа, али да се треба радити на анимирању за тростепена занимања, као и на адекватном стицању практичног знања ученика.

Каже да је задатак Привредне коморе да се направи веза између школа и привреде и ту ће се у наредном периоду радити мало више, како би се елиминисало неразумијевање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана