У селу Ћелиновац одржана осма “Пирогијада”

Срна
У селу Ћелиновац одржана осма “Пирогијада”

Градишка - Уз богат културно-умјетнички програм и промоцију пољске националне кухиње, Удружења Пољака и пријатеља Удружења “Мак” Градишка организовало је данас у градишком селу Ћелиновац Осму “Пирогијада”.

Предсједник Удружења “Мак” Марија Буганик Прањић рекла је да су се ове године на “Пирогијади” представила и удружења Пољака из Бањалуке и Прњавора, те Удружење Украјинаца “Верховена” из Градишке.

“Увјек тежимо ка омасовљавању манифестације и планирамо како да сљедеће године она буде још боља”, рекла је Прањићева.

Она је навела да се су посјетиоци “Пирогијаде” могли да пробају осам врста пирога, бошч, тоћ и друга пољска традиционална јела.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић изразио је задовољство што се на подручју општине Градишка организују манифестације које промовишу културу, традицију и гастрономију пољске националне мањине.

“Ова манифестација показује да су у Градишци и Републици Српској сви народи добродошли и да се на овом простору води рачуна о правима свих народа и националних мањина”, рекао је Аџић који каже да је уживао у дегустацији традиционалних пољских јела.

Осмој “Пирогијади” у Ћелиновцу присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, посланик у Народној скупштини Српске Славко Дуњић, конзул Пољске у БиХ Агата Грабска, представници општине Градишка, бањалучки бискуп Фрањо Комарица, група Пољака из Пољске, мјештани Ћелиновца и сусједних села.

У селу Ћелиновац данас живи око 50 становника, од којих су већина Пољаци који су у овај крај доселили прије 120 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана