U bijeljinskoj bolnici Sveti vračevi zahtjevnim operacijama na srcu produžuju život

Ljiljana Aleksić
U bijeljinskoj bolnici Sveti vračevi zahtjevnim operacijama na srcu produžuju život

Bijeljina - U angio sali bijeljinske bolnice "Sveti vračevi" ovih dana izvedene su dvije komplikovane koronarne intervencije, što ovu zdravstvenu ustanovu svrstava u red rijetkih u BiH, ali i šire u kojima se izvode najzahtjevnije procedure ove vrste.

Riječ je o perkutanim koronarnim intervencijama, odnosno intervencijama putem katetera, žice, balona i stentova na koronarnim krvnim sudovima, koje je u Bijeljini izveo svjetski stručnjak, interventni kardiolog iz Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije Siniša Stojković.

- U pitanju su veoma kompleksni bolesnici kod kojih je ranije pokušana ovakva intervencija, ali smo, evo, u Bijeljini napravili dobar pokušaj i kod oba pacijenta uradili dosta komplikovane procedure. Ono što je važno jeste da su kolege lekari iz Bijeljine prepoznali da kontinuirana saradnja ide u korist pacijenata, kao i to da je ovakve procedure moguće raditi u ovom centru - rekao je Stojković.

U Odsjeku za invazivnu i interventnu kardiološku dijagnostiku i terapiju, odnosno angio sali bijeljinske bolnice prošle godine prvi put je izvedena procedura otvaranja koronarne arterije. Sada se otišlo korak dalje.

- U aktivnom izvođenju ovih procedura su učestvovale naše mlade kolege i to predstavlja najveći kvalitet svega ovoga. Dakle, imate edukaciju u svojoj "kući" od najvećih stručnjaka iz te oblasti koje ima ovaj region. S druge strane, tu je i kvalitet zdravstvene usluge koji su dobili naši pacijenti. Nakon ovih intervencija život ovih pacijenata biće znatno duži i kvalitetniji - izjavio je direktor bolnice "Sveti vračevi" Siniša Maksimović.

Prema njegovim riječima, angio sala samo je jedan od uspješnih segmenata bijeljinske bolnice, gdje se intenzivno radi i mnogo ulaže u znanje, napredovanje i edukaciju.

Kardiolog iz Banjaluke Aleksandar Lazarević, koji je takođe učestvovao u ovim intervencijama, ukazao je na značaj uslova rada u bijeljinskoj bolnici.

- Značajno je istaći da su obezbijeđeni dobri uslovi za rad, sala posljednje generacije, kao i materijal - naveo je on.

Ovim intervencijama prisustvovali su i mladi ljekari, što je od posebne važnosti za budućnost medicine.

Angio sala

Angio sala u Bijeljini radi već četvrtu godinu, a mjesečno u njoj bude obavljeno oko 80 intervencija. Angio salu, osim bijeljinske bolnice, u Srpskoj ima još samo Univerzitetski klinički centar RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana