U Zvorniku promovisana knjiga “Trnovica u Donjem Podrinju”

Srna
U Zvorniku promovisana knjiga “Trnovica u Donjem Podrinju”

Zvornik - U zvorničkom Domu omladine večeras je promovisana knjiga “Trnovica u donjem Podrinju”, autora Slavka Tadića, koji živi i radi u Beogradu.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Zvornik Rade Perić rekao je da je svaka knjiga izvor podataka i poruka, a pogotovo monografska djela, kao što je “Trnovica u donjem Podrinju”.


Podsjetivši da Zvornik ima nekoliko monografija o lokalnim mjestima, kao što su Pilica, Snagovo, Kamenica, Boškovići, Perić je istakao da je monografija o Trnovici dobrodošla, jer su u njoj obrađene istorijske prilike, legende, stanovnici, kao i drugi podaci o ovom mjestu.

“Monografija je dobrodošla za svaku kuću, Zvornik, Narodnu biblioteku, pokoljenja koja dolaze, jer sve što je zapisano ostaje u trajnom vlasništvu naroda”, rekao je Perić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović izrazio je zadovoljstvo što je prvi put na ovim prostorima promovisana knjiga koja govori i o njegovom rodnom selu Trnovici.

Naglašavajući da je na poseban način obrađen život na prostoru Trnovice u posljednjem vijeku i duže, Stevanović je ocijenio da je knjiga jedno istinsko osvježenje za ove prostore.

“Sve što prepričavamo između sebe skupljeno je na jedno mjesto, obrađeno i dato nama kao jedan ozbiljan poklon koji treba čuvati”, rekao je Stevanović, zahvalivši autoru na trudu da sve ove priče koje je godinama slušao u selu i okolni uobličio i stavio na jedno mjesto.

Autor Slavko Tadić naglasio je da su iskazi za knjigu sabirani i provjeravani kod mnoštva ličnosti sela i okoline, istakavši da su navedeni samo glavni kazivači šturih, ali dragocijenih podataka.

“Pisani izvori, osim u zbrkanom i sirovom stanju, malobrojni su, oskudni i neanalitični”, rekao je Tadić.

Knjiga “Trnovica u donjem Podrinju” promovisana je u okviru kulturne manifestacije “Zvorničko ljeto 2018”, a na Ljetnoj pozornici pored Drine večeras će biti odražan koncert grupe “Apsolutno romantično”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana