U Kalinoviku zabrinuti zbog dolaska 500 migranata

RTRS
U Kalinoviku zabrinuti zbog dolaska 500 migranata

Kalinovik - Stanovnici i rukovodstvo opštine Kalinovik negoduju zbog mogućnosti da se stotine migranata koji su ilegalno ušli u BiH, smjeste u objekte bivše kasarne u ovoj opštini. Načelnica Mileva Komlenović kaže da ih niko nije ni konsultovao pri donošenju takvog rješenja, a da jeste, saznali bi da je nekadašnji vojni kompleks prešao u vlasništvo opštine. U međuvremenu ilegalni imigranti već šetaju centrom Trnova.

Objekti bivše kasarna “Neretva” u Kalinoviku su u Informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH navedeni kao moguća lokacija za smještaj ilegalnih imigranata.

Penzioner Vukan Kuburić čuva stoku u krugu napuštene kasarne. Brinu ga priče o smještaju imigranata u devastirane vojne objekte.

“Na tako mali broj stanovnika da nam dođe 500 migranata je za mene glupo. Mislim da ne bi trebali da dozvolimo to i uzdam se u vlasti Srpske da to ne dozvole”, kaže Kuburić.

I ostali mješatni Kalinovika s kojima smo pričali neće da ni čuju za smještaj ilegalnih imigranata u njihovom gradu, iako razumiju njihovu muku.

Kasarna “Neretva” je kao neperspektivna vojna imovina, odlukom Vlade RS još 2013. dodijeljena opštini Kalinovik. Ugovor o prenosu vlasništva potpisan je 2016, a ove godine opština se u katastru uknjižila kao vlasnik. Ipak, Savjet ministara, tačnije Ministarstvo bezbjednosti BiH, ignorisalo je te činjenice i prostor na kojem opština planira poslovnu zonu, namijenilo za smještaj migranata.

“Ovo bi za nas bilo pogubno i značilo bi totalno raseljavanje opštine Kalinovik. Sam broj je sporan - 500 migranata na ovako mali broj stanovnika je neprihvatljivo i, na kraju krajeva, kasarna je vlasništvo opštine Kalinovik”, ističe načelnica Milena Komlenović.

Imigranti još nisu stigli do Kalinovika, ali su nadomak. U Trnovu zatičemo dvojicu Pakistanaca, koji su pješke došli iz federalne opštine Trnovo, iz Azilantskog centra u Delijašima. Krenuli su da kupe hranu. Kažu, sviđa im se u BiH ali žele u Španiju.

“U Delijašima sam 6-7 dana. Ovdje nas niko ne dira, ali želim da odem u Španiju gdje imam rodbinu koja mi je do sada poslala 7.000 evra za troškove puta”, priča azilant iz Pakistana Mubi Mehad.

Stavljanje bivše kasarne na listu lokacija za smještaj imigranata u Kalinoviku doživljavaju kao još jedan, nekorektan potez bh. vlasti. Podsjećaju da je odluka o poligonu za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava nanijela veliku štetu ovom gradiću, a kakvu bi imali štetu od dolaska imigranata - o tome ne žele ni da razmišljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana