У Калиновику забринути због доласка 500 миграната

РТРС
У Калиновику забринути због доласка 500 миграната

Калиновик - Становници и руководство општине Калиновик негодују због могућности да се стотине миграната који су илегално ушли у БиХ, смјесте у објекте бивше касарне у овој општини. Начелница Милева Комленовић каже да их нико није ни консултовао при доношењу таквог рјешења, а да јесте, сазнали би да је некадашњи војни комплекс прешао у власништво општине. У међувремену илегални имигранти већ шетају центром Трнова.

Објекти бивше касарна “Неретва” у Калиновику су у Информацији Министарства безбједности БиХ наведени као могућа локација за смјештај илегалних имиграната.

Пензионер Вукан Кубурић чува стоку у кругу напуштене касарне. Брину га приче о смјештају имиграната у девастиране војне објекте.

“На тако мали број становника да нам дође 500 миграната је за мене глупо. Мислим да не би требали да дозволимо то и уздам се у власти Српске да то не дозволе”, каже Кубурић.

И остали мјешатни Калиновика с којима смо причали неће да ни чују за смјештај илегалних имиграната у њиховом граду, иако разумију њихову муку.

Касарна “Неретва” је као неперспективна војна имовина, одлуком Владе РС још 2013. додијељена општини Калиновик. Уговор о преносу власништва потписан је 2016, а ове године општина се у катастру укњижила као власник. Ипак, Савјет министара, тачније Министарство безбједности БиХ, игнорисало је те чињенице и простор на којем општина планира пословну зону, намијенило за смјештај миграната.

“Ово би за нас било погубно и значило би тотално расељавање општине Калиновик. Сам број је споран - 500 миграната на овако мали број становника је неприхватљиво и, на крају крајева, касарна је власништво општине Калиновик”, истиче начелница Милена Комленовић.

Имигранти још нису стигли до Калиновика, али су надомак. У Трнову затичемо двојицу Пакистанаца, који су пјешке дошли из федералне општине Трново, из Азилантског центра у Делијашима. Кренули су да купе храну. Кажу, свиђа им се у БиХ али желе у Шпанију.

“У Делијашима сам 6-7 дана. Овдје нас нико не дира, али желим да одем у Шпанију гдје имам родбину која ми је до сада послала 7.000 евра за трошкове пута”, прича азилант из Пакистана Муби Мехад.

Стављање бивше касарне на листу локација за смјештај имиграната у Калиновику доживљавају као још један, некоректан потез бх. власти. Подсјећају да је одлука о полигону за уништавање минско-експлозивних средстава нанијела велику штету овом градићу, а какву би имали штету од доласка имиграната - о томе не желе ни да размишљају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана