U Doboju održano veče dokumentarnog filma

Srna
U Doboju održano veče dokumentarnog filma

Doboj - U Doboju je održano Veče dokumentarnog filma u okviru kojeg su prikazana tri višestruko nagrađivana filma snimljena u produkciji RTRS-a i “Srna filma” u periodu od 1996. do 2001. godine.

Riječ je o filmovima “Egzodus ponovo” autora Snježana Lalovića, “Povratak južnim planinama” Slavka Milanovića i “Bukvar bukvica” Milenka Jovanovića.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da je obaveza ove ustanove da prikuplja, čuva i obrađuje filmsku građu koja odgovora ovom dobu sa tematikom iz Srpske, te da je približi publici.

Lalović je naveo da je već formirana obrazovana publika i kritična masa koja prati projekcije s obzirom da je dokumentarni film kraće forme i da se tokom jedne večeri može prikazati više filmova.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj Vukosava Sofrenić rekla je da Dobojlije nisu često u prilici da prate višestruko nagrađivane dokumentarne filmove, od kojih neki prikazuju istorijske događaje koji se ne smiju zaboraviti, koji njeguju kult sjećanja na sve ono što je bilo.

Film “Egzodus ponovo”, snimljen 1996. godine, govori o egzodusu sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a dobitnik je Zlatne medalje Beograda za najbolji dokumentarni film na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 1996. godine.

“Povratak južnim planinama” /1997/ je svojevrsna zvučna i likovna razglednica Republike Srpske, a kao matrica za film poslužila je kompozicija Ksenije Zečević “Povratak južnim planinama”, posvećena borcima Vojske Republike Srpske.

Ovaj film dobitnik je nagrade za najbolji ekološki film na Međunarodnom festivalu ekološkog, sportskog i turističkog filma na Zlatiboru 1999. godine.

Dokumentarni film “Bukvar bukvica” /2001/ kroz analizu udžbenika za osnovce u Srpskoj i Federaciji BiH pokušava da odgovori na pitanje šta je od mnogostruke Bosne Iva Andrića našlo mjesto u školskim knjigama multietničke i dejtonske BiH, odnosno da li se cenzurom i brisanjem pojedinih stranica istorije može graditi mir i tolerancija.

Veče dokumentarnog filma, čiji su organizatori Kinoteka Republike Srpske i Centar za kulturu i obrazovanje Doboj, održan je u Umjetničkoj galeriji Centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana