У Братунцу отворена изложба “Белези великих злочина”

Срна
У Братунцу отворена изложба “Белези великих злочина”

Братунац - У братуначком Дому културе вечерас је отворена изложба под називом “Белези великих злочина” која се састоји од 12 умјетничких дјела и једног предмета који подсјећају на злочине из Другог свјетског рата у којима су у највећем броју страдали припадници српског народа.

Приређивачи изложбе су Музеј жртава геноцида из Београда и Архив Републике Српске.

Директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина, након отварања изложбе, рекао је Срни да је ово 16. мјесто у Републици Српској у којем је изложба приређена.

“Ријеч је о малој умјетничкој изложби познатих сликара чија дјела подсјећају на велике злочине из Другог свјетског рата и мјеста у којима су почињени, као што су страдања у Јасеновцу, Краљеву,на Козари, у Шумарицама, рација у Новом Саду”, рекао је Ђурић.

Он је истакао да је занимљиво да је сачувана и да се као споменик овдје налази и столица учитељице из Пребиловаца Стане Арнаут, коју су усташе силовале пред ученицима и заклале је са њима заједно 5. августа 1941. године.

Ђурић је истакао да је у саставу ове изложбе и портрет Диане Будисављевић која је спасавала српску дјецу са Козаре из логора Јасеновац, међу којима је био и аутор овог портрета Недељко Гога, који је овај портрет урадио у знак захвалности и сјећања на ову доброчинитељку.

Oрганизатор ове изложбе, која ће бити отворена до краја ове године, је Дом културе Братунац.

Након Братунца, изложба ће бити постављена у Источном Сарајеву, затим у Зворнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана