Trebinjska gimnazija kolijevka majstora pisane riječi

Ratomir Mijanović
Trebinjska gimnazija kolijevka majstora pisane riječi

Trebinje - Da je trebinjska Gimnazija “Jovan Dučić” kolijevka majstora pisane riječi, potvrđuju i najnovija priznanja iz Beograda koja su pobrali đaci ove škole.

Učenica trećeg razreda Duška Kisa nagrađena je prvim mjestom za priču “Iris” u kategoriji kratke priče na trećem beogradskom ogledanju, međunarodnom literarnom konkursu “Ogledala”. Drugo mjesto u istom žanru pripalo je maturantu Đorđu Vučiniću za tekst “Dva, nula, četiri, sedam, tri, dva”, a treću nagradu, u kategoriji poezije, osvojio je maturant Todor Ružić za pjesmu “Rekvijem”.

Na beogradskom konkursu je pohvaljen esej “Kada bih se svako jutro budio u drugom tijelu - Dejvid Levitan” učenice drugog razreda Anastasije Rudan.

Ovim nagradama trebinjski gimnazijalci još jednom su potvrdili svoju kreativnost i odanost spisateljskoj igri.

Vučinić kaže da je ljubav prema književnosti zajednička odlika svih đaka, ove po mnogo čemu jedinstvene škole.

- Volimo da čitamo sve i svašta. Priznajemo, ponajmanje lektiru. Od knjiga iz školskog programa u jednom dahu pročitali smo “Hiljadu devetsto osamdeset četvrtu” Džordža Orvela,  Puškinovog “Evgenija Onjegina”, Kafkin “Proces”, te knjige Mome Kapora, koji je konačno ušao u program lektire - kaže Đorđe.

Mentor Veselinka Kulaš ponosna je na svoje učenike. Srećna je, kaže, zbog uspjeha svojih učenika i želi da nastave da pišu, ma čime se kasnije profesionalno bavili.

- Od nagrada na međunarodnim konkursima rastu krila, nerečene riječi se roje i ruke iznova, nestrpljivo jurišaju ka tastaturi - navela je Kulaš.

Trebinjski gimnazijalci dobitnici su mnoštva drugih nagrada na književnim susretima u zemljama regiona. Tako je na ovogodišnjem Svetosavskom književnom konkursu društva “Sveti Sava” iz Beograda “Velika nagrada” pripala maturantkinji Aleksandri Gazivodi, dok je njena vršnjakinja Gordana Markov osvojila prvu nagradu na literarnom konkursu povodom Dana RS. Sa književnog konkursa na temu “O mojim prijateljima u Srbiji” prva nagrada otišla je u ruke maturantkinje Nikoline Ninković koja, za razliku od većine vršnjaka, najradije čita djela ruskih pisaca.

- Ruska književnost nimalo nije dosadna te je, štaviše, mnogo lakše naći ljepotu života i umjetnosti u zelenim poljima ili u plavom nebu negoli u sivim tmurnim ulicama, moralnim pitanjima, nekim unutrašnjim psihološkim dilemama - kaže Nikolina.

Promocija novog broja časopisa učenika i profesora srednjih škola iz Beograda “Ogledalo” i dodjela nagrada i pohvala biće održana krajem maja u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana