Trebinjska Gimnazija iznjedrila glumce i muzičare

Ratomir Mijanović
Trebinjska Gimnazija iznjedrila glumce i muzičare

TREBINjE - Gimnazija u Trebinju, koja nosi ime Jovana Dučića, baštini dugu tradiciju, a uskoro će obilježiti devet decenija rada.

U ovoj školi obrazovali su se mnogi đaci koji su kasnije postali poznati i van granica Hercegovine, a trebinjsku Gimnaziju pohađala je i poznata glumica Nataša Ninković, kao i kantautor Ranko Slijepčević.

Interesantno je da su 1938. godine pjesnik Jovan Dučić, čije ime nosi Gimnazija, i ministar inostranih dela Milan Stojadinović položili kamen temeljac za ovu zgradu, koja je izgrađena tek trideset godina kasnije.

Učenici Gimnazije "Jovan Dučić" tradicionalno polažu, uoči maturske večeri, cvijeće na spomenik slavnom pjesniku i na taj način prave veliki korak ka svijetu odraslih. Godine koje su za nama ostavile su Trebinjcima ponos da imaju jednu tako kvalitetnu i uspješnu obrazovnu ustanovu, a od godina koje dolaze učenici koji odnedavno sjede u novim klupama, i mnogi đaci osnovnih škola, očekuju konačno rješenje pitanja izgradnje jedne nove zgrade koju su svakako zaslužili.

Ovih dana, poslije dvije decenije, Gimnazija "Jovan Dučić" je dobila novi učionički namještaj, klupe, stolice i katedre, saznajemo u ovoj obrazovnoj ustanovi. 

Prema riječima direktora Gimnazije, profesora Dragoslava Banjka, namještaj je nabavljen po veoma povoljnim uslovima, za nešto više od 20.000 maraka.

- Godinama smo prikupljali ova sredstva, najviše od učeničke participacije, a nabavljeno je 105 klupa, 200 stolova i katedre - kaže direktor trebinjske Gimnazije i naglašava da će u budućem periodu nastojati da nabave namještaj za preostale dvije učionice i kabinete za fiziku i hemiju.

- Za ove kabinete većina novca je gotovo obezbijeđena zahvaljujući brojnim donatorima i treba očekivati da će uskoro i ove učionice zasijati u novom svjetlu - naglašava Banjak.

U Gimnaziji su, poslije dugo godina, zamijenjeni i prozorski otvori na dvije trećine učionica i kabineta. U 16 učionica trebinjske Gimnazije nastavu pohađa 416 učenika.

Inače, tri trebinjske srednjoškolske ustanove, Gimnazija "Jovan Dučić", Centar srednjih škola i Tehnička škola, koje su smještene u jednu zgradu, konkurisale su za sredstva kod Ministarstva prosvjete i kulture RS i japanske vlade kako bi dobili novac za obnovu fasade zgrade u koju su smještene već dugi niz godina.

Mnogo nagrada su osvojili trebinjski gimnazijalci i u još više projekata učestvovali, i svaki put pokazali da dostojno nose naziv svoje škole.

Gradnja nove zgrade

Najveći problem u Gimnaziji je nedostatak fiskulturne sale, a nastava se obavlja vani ili u učionicama. U ovoj školi naglašavaju da su još 1999. godine dobili pismeno obećanje od resornog ministarstva da će se graditi školska zgrada iz sredstava japanskih donacija. Gimnazija je u tu svrhu napravila idejni projekat, obezbijedila zemljište za njenu izgradnju, ali do danas nije ništa urađeno. Izgradnjom nove zgrade oslobodio bi se prostor za druge dvije škole, gdje se nastava održava čak i u podrumskim prostorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana