Trebinjac Miloš Bodiroga uspješno kroti visine i dubine

Ratomir Mijanović
Trebinjac Miloš Bodiroga uspješno kroti visine i dubine

Trebinje - Alpinizam, biciklizam i speleologija velike su strasti Miloša Bodiroge, mladog i perspektivnog Trebinjca, koji svojom energijom i svestranošću pokazuje da je uspješan na svim poljima.

Odlučan je da napreduje u svakom svom poduhvatu, a za sebe kaže da ima tri velike strasti - visinu, daljinu i dubinu. Prva se odnosi na alpinizam, a vraćajući se sa planinarske avanture sa Tublaka, najviše vrha Afrike, bio je više nego ponosan jer je ostvario svoj san i postavio još više ciljeve. Evidentna je bila ogromna sreća na licu Bodiroge, koji je osvojio najviši vrh Atlasa, visok 4.167 metara.

Put Afrike išao je kao član Planinarskog društva “Vučji zub” iz Trebinja u okviru ekspedicije predvođene Društvom planinara iz Beograda. Među pedeset alpinista, zajedno s njim bila je i Trebinjka Jelica Daković. Njima dvoma pripala je čast da budu prvi koji su zastavu trebinjskog društva postavili na neki od vrhova van Evrope.

- Iznenadilo nas je vrijeme. Bilo je hladno, toliko da je u Trebinju toplije nego u srcu Afrike. Počela je kiša, grmljavina, magla i grad. Uspon nismo prekidali, provukli smo se nekako i stigli u planinarski dom na 3.200 metara, a tu nas je dočekao i snijeg - ispričao je Miloš. Glavni uspon trajao je četiri i po sata - priča ovaj ambiciozni Trebinjac i naglašava da je popevši se na 4.167 metara izašao “na sunce”.

- Otvorio se nesvakidašnji pogled. Ostvarila mi se velika želja i zadao sam sebi nove ciljeve. Popevši se, prošle godine na najviši vrh Alpa i zapadne Evrope Monblan, želio sam da osvojim i najviši vrh sjeverne Afrike i arapskog svijeta. Shvativši da sam uspio, bio sam presrećan - rekao je Miloš.

Po prirodi avanturista, sa strašću ka novim i većim avanturama, uspon na vrh sjeverne Afrike bio mu je priprema za dalje poduhvate kojima teži, a to su Rusija i najviši vrh Evrope Elbrus ili Iran i najviši vulkan Azije vrh Damavand. Srećan što je imao priliku da iznova ispita granice vlastitih mogućnosti, dodaje da je time trenirao i za još jednu svoju strast, biciklističke trke, jer je doskora bio i jedini licencirani takmičar iz Trebinja.

- Imati licencu znači učestvovati na biciklističkim trkama sa kojih skupljamo bodove za svjetsku rang-listu - priča Miloš. Kao i alpinizam, i biciklizam je zavolio preko Planinarskog društva “Vučji zub”, čiji je član već četiri godine. Želja mu je da se plasira među prvih hiljadu biciklista svjetske rang-liste.

- Treniram svakodnevno. Sedmično na biciklu pređem do 500 kilometara - rekao je Miloš. On priča da je jedna od njegovih velikih ljubavi i speleologija i da neizmjerno uživa istražujući pećine.

- Često se u speleološkom društvu “Zelena brda” spuštamo u hercegovačke dubine. Ponekad pomislim da bih se trebao oprobati i u ekstremno opasnom speleoronjenju, ali ima vremena. Doći će i to na red - samouvjereno i sa osmijehom na licu priča Bodiroga.

Veslanje

Lista želja mladog Miloša Bodiroge nije kratka. Ovaj Trebinjac sprema se da početkom ljeta kajakom duž toka prevesla Trebišnjicu u jednom danu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana