Trebinjac Marko Škero jedini stanovnik Desin-sela

RTRS
Trebinjac Marko Škero jedini stanovnik Desin-sela

Odlazak iz grada u selo, zbog života i pokretanja farmerskog posla, nije baš svakidašnja priča. Još ako je glavni junak 27-godišnji mladić, koji se na djedovinu vratio kad su mu bile tek 22. godine, onda je to veoma zanimljiva priča. Trebinjac Marko Škero, jedini je stanovnik Desin-sela. Mini-farmu krava već ima, a mašta o mljekari i sirani.

Marko Škero, razlikuje se od svojih vršnjaka prema životu koji je izabrao. Gradsku vrevu zamijenio je mirom među hercegovačkim brdima, Biro i čekanje posla - pokretanjem vlastitog biznisa. Na temeljima stare štale podigao je novu, savremenu, kao prvi uslov za ozbiljno bavljenje farmerstvom i mljekarstvom.

"Radio sam u gradu u firmi za proizvodnju namještaja, pokušao u inostranstvu, nije išlo pa sam došao na ideju da bih mogao uspjeti na selu, počeo od prodaje drva, malo za sebe, za druge... Svaki početak je težak, mučio sam se, radio i borio da napravim to što sam zamislio, napravio štalu i dalje", priča Marko.

Imao je podršku porodice od prvog dana. Nisu sumnjali da će Marko, predan radu i zaljubljenik u selo, uspjeti. Vlastitim sredstvima, sa svojih deset prstiju, uz pomoć porodice i prijatelja, učvrstio je temelje biznisa.

Prije pet godina imao je samo dvije krave, sada već petnaestak grla, a plan je četrdeset.

Uz podršku lokalne uprave, i ako nadležni budu imali sluha da se infrastrukturni uslovi poboljšaju, kaže Marko, bilo bi još onih koji bi slijedili njegov primjer. Ovako, jedini je stanovnik Desin-sela, udaljenog od Trebinja desetak kilometara.

"Vodu smo uveli prije mjesec dana, malu pomoć smo imali od agrarnog fonda, asfalt nam je obećao gradonačelnik", kaže on.

Ovaj mladić se ne boji rada, vjeruje u uspjeh i zna da će uskoro ostvariti cilj - otvoriti siranu gdje će se proizvoditi, po tradicionalnoj recepturi, čuveni trebinjski "sirac sira".

Planira da zaposli jednog čobana, kome će obezbijediti sve uslove za boravak i rad. Planova je mnogo, među njima i onih o ženidbi i porodici. O svemu razmišlja u smiraj dana, srećan što će još jednu noć provesti na ognjištu na kome se vatra nije gasila posljednjih dvjesto godina. I zna da je napravio pravi izbor!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana