Trebinjac Ilija Mastilović za 42 godine 40 puta bio kum

nezavisne.com
Trebinjac Ilija Mastilović za 42 godine 40 puta bio kum

Trebinje - Trebinjac Ilija Mastilović, po ocu i majci Gačanin, poznat je u cijeloj Hercegovini po tome što je za svoje 42 godine kumovao čak 40 puta!

On je do sada bio i vjenčani i kršteni kum, a takvu tradiciju nastavljaju i njegove kćerke, koje takođe kumuju, jer u kući Mastilovića važi pravilo da se kumstvo ne odbija, već se čuva kao najveća svetinja.

“A na koliko sam tek vjenčanja i krštenja bio pozvan kao gost - ne znam ni sam, oko 150, i svagdje sam se trudio da se pošteno odazovem, jer se u mojoj kući odvajkada poštovala Crkva i svetinje braka i krštenja”, kaže Ilija za “Nezavisne”.

Naročitu bliskost sa Crkvom imaju njegova baka, ujak, dvije tetke, rodice, svi su oni provodili ili provode život u manastirima Ostrog, Ždrebaonik, Ćelija Piperska, a njegov pokojni ujak Lazar Adžić je bio iguman mnogopoštovanog manastira Ostrog.

“U ovom sam drevnom manastiru, gdje sam često odlazio u posjete zato što sam i sam volio Crkvu, a ujedno sam posjećivao i ujaka i pomagao što mogu tamošnjim monasima, započeo svoja kumovanja 1991. godine, kada sam sreo svoga prijatelja iz djetinjstva kome sam kao dječak obećao da ću mu kumovati i tu održao obećanje, jer sam mu bio kršteni kum”, prisjeća se Ilija.

Tada je u manastiru sa drugom i njegovom porodicom bila i jedna žena sa sinom, pa je i njima tada zamalo bio kum, ali se žena predomislila jer u manastiru nije bila sa suprugom i odustala je od toga.

“Slučaj je htio da mi upravo ta žena i njen sin kasnije postanu punica i šurjak, a da sam im tada kumovao - možda se ni danas ne bih oženio”, šali se ovaj veseli Hercegovac.

Sa suprugom Rankom ima četiri kćeri: Jovanu, Anđelu, Teodoru i Ivonu i, kako kaže, voli ih kao oči svoje i vaspitava u duhu pravoslavlja.

Veselo, onako kako smo i razgovarali, Ilija nastavlja svoju priču da ga je od toga susreta pod ostroškim stijenama “krenulo kumovanje” pa su se rađala nova i obnavljala stara kumstva iz godine u godinu.

Pet-šest puta ga je sam ujak u manastiru Ostrog zamolio da kumuje, a ostali su ga zvali po svojoj volji, dok je za svog vjenčanog kuma odabrao momka iz porodice Elez jer su Mastilovići sa Elezima kumovi preko 300 godina, a to je nešto što se mora održavati i njegovati.

“Dugo smo i supruga i ja bili nezaposleni, ali se za kumstva uvijek nađe novac. Vjerujte, uvijek smo se iskreno radovali našim novim kumstvima, koja nismo prihvatali samo radi forme, već smo nastavljali iskrena prijateljstva i druženja, da se jedni drugima nađemo i u dobru i u zlu”, kaže na kraju Ilija.

On danas ima toliko širok krug prijatelja da se u njegovoj porodičnoj kući u Trebinju za krsnu slavu, Mratindan, okupi više od 120 zvanica, a ne postoji srpska slava da Mastilovići nemaju obavezu da na nju odu kod nekog od kumova i prijatelja.

Iznenađenje za sveštenike

Ilija Mastilović kaže da se na svakom krštenju i svakom vjenčanju na kome je bio kum osjećao vrlo ponosno.

“Osim sreće mladenaca i porodice, ono što još pamtim sa tih veselja jesu iznenađeni sveštenici koji bi se samo nasmiješili i prokomentarisali: 'Opet ti', ili bi, ako sam bio samo gost na nekom takvom veselju, odmah pitali: 'Jesi li ti kum?'“, kaže Ilija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana