Tребињац Илија Мастиловић за 42 године 40 пута био кум

nezavisne.com
Tребињац Илија Мастиловић за 42 године 40 пута био кум

Требиње - Требињац Илија Мастиловић, по оцу и мајци Гачанин, познат је у цијелој Херцеговини по томе што је за своје 42 године кумовао чак 40 пута!

Он је до сада био и вјенчани и крштени кум, а такву традицију настављају и његове кћерке, које такође кумују, јер у кући Мастиловића важи правило да се кумство не одбија, већ се чува као највећа светиња.

“А на колико сам тек вјенчања и крштења био позван као гост - не знам ни сам, око 150, и свагдје сам се трудио да се поштено одазовем, јер се у мојој кући одвајкада поштовала Црква и светиње брака и крштења”, каже Илија за “Независне”.

Нарочиту блискост са Црквом имају његова бака, ујак, двије тетке, родице, сви су они проводили или проводе живот у манастирима Острог, Ждребаоник, Ћелија Пиперска, а његов покојни ујак Лазар Аџић је био игуман многопоштованог манастира Острог.

“У овом сам древном манастиру, гдје сам често одлазио у посјете зато што сам и сам волио Цркву, а уједно сам посјећивао и ујака и помагао што могу тамошњим монасима, започео своја кумовања 1991. године, када сам срео свога пријатеља из дјетињства коме сам као дјечак обећао да ћу му кумовати и ту одржао обећање, јер сам му био крштени кум”, присјећа се Илија.

Тада је у манастиру са другом и његовом породицом била и једна жена са сином, па је и њима тада замало био кум, али се жена предомислила јер у манастиру није била са супругом и одустала је од тога.

“Случај је хтио да ми управо та жена и њен син касније постану пуница и шурјак, а да сам им тада кумовао - можда се ни данас не бих оженио”, шали се овај весели Херцеговац.

Са супругом Ранком има четири кћери: Јовану, Анђелу, Теодору и Ивону и, како каже, воли их као очи своје и васпитава у духу православља.

Весело, онако како смо и разговарали, Илија наставља своју причу да га је од тога сусрета под острошким стијенама “кренуло кумовање” па су се рађала нова и обнављала стара кумства из године у годину.

Пет-шест пута га је сам ујак у манастиру Острог замолио да кумује, а остали су га звали по својој вољи, док је за свог вјенчаног кума одабрао момка из породице Елез јер су Мастиловићи са Елезима кумови преко 300 година, а то је нешто што се мора одржавати и његовати.

“Дуго смо и супруга и ја били незапослени, али се за кумства увијек нађе новац. Вјерујте, увијек смо се искрено радовали нашим новим кумствима, која нисмо прихватали само ради форме, већ смо настављали искрена пријатељства и дружења, да се једни другима нађемо и у добру и у злу”, каже на крају Илија.

Он данас има толико широк круг пријатеља да се у његовој породичној кући у Требињу за крсну славу, Мратиндан, окупи више од 120 званица, а не постоји српска слава да Мастиловићи немају обавезу да на њу оду код неког од кумова и пријатеља.

Изненађење за свештенике

Илија Мастиловић каже да се на сваком крштењу и сваком вјенчању на коме је био кум осјећао врло поносно.

“Осим среће младенаца и породице, оно што још памтим са тих весеља јесу изненађени свештеници који би се само насмијешили и прокоментарисали: 'Опет ти', или би, ако сам био само гост на неком таквом весељу, одмах питали: 'Јеси ли ти кум?'“, каже Илија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана