Трактором путује по Европи

nezavisne.com
Трактором путује по Европи

Велика Кладуша - Курт Клукнер, необични авантуриста из аустријског града Лојташа, одлучио је да постави неслужбени свјетски рекорд у путовању трактором, па се половином априла ове године одлучио на пут дугачак више хиљада километара кроз неколико европских држава.

Протеклог викенда овај весели Аустријанац свратио је у село Орчева Лука, надомак Велике Кладуше, како би посјетио пријатеља, чија кћерка је удата за његовог сина.

Становници овог мјесташцета немало су били изненађени када се њиховим сеоским путевима провезао трактором старим чак 63 године, који за собом вуче времешну камп приколицу произведену прије 38 година.

Клукнер каже како је по занимању ковач, да се бави и пољопривредом и да је авантуриста у души. Каже како је на идеју за овај подухват дошао након што је погледао једну телевизијску репортажу о пољском брачном пару који по свијету путује трактором.

“Кренуо сам на пут 14. априла и ево сада сам већ у повратку, а кући планирам стићи у октобру. Остало је да се провезем кроз Хрватску и Италију, а потом кући у мој Тирол”, каже Аустријанац.

Додаје како је досад прешао око 12.000 километара и преспавао више од 150 ноћи на различитим локацијама.

У протеклих неколико мјесеци провезао се кроз више европских земаља, а каже како је имао одређених проблема приликом уласка у Русију, Србију и Мађарску.

“Само на гориво потрошио сам око пет хиљада еура, јер ово моје чудо на 100 километара троши 25 литара дизела. Трактор је стар, то је олдтајмер, који постиже брзину од 25 километара на сат и путујем прилично споро. Кад дођем кући сигуран сам да ћу поставити свјетски рекорд у дужини која је пређена трактором током једног путовања. Уосталом, ово и не чиним толико због свјетског рекорда, већ више из хобија и забаве”, каже Клукнер.

Додаје како његова појава редовно изазива изненађење гдје год се појави, а највише се изненаде полицајци, који га често заустављају.

Међутим, Клукнер за своје возило и приколицу посједује све потребне техничке дозволе, о исправности свог љубимца брине сам, а понекад и уз асистенцију механичара, с којим везу одржава путем мобилног телефона.

“Ако је неки озбиљнији квар, консултујем се с њим и он по звуку мотора, којег чује преко телефона, може тачно утврдити квар и потом ми јавити како да га поправим”, каже овај необични Тиролац.

Додаје како је своју приколицу опремио свиме што је потребно за дужи боравак, тако да она има дигитално хлађење и гријање.

Током путовања направио је двије дуже паузе, и то у Санкт Петербургу и на бугарској обали Црног мора, гдје му се придружила супруга, која је долетјела авионом.

Клукнер каже како је Босна и Херцеговина дивна земља и да му је тешко замислити да је овдје прије нешто више од двадесет година бјеснио рат.

“Крајолици су фантастични, толико је лијепог зеленила, предивних шума и ријека. Људи су срдачни и пријазни, увијек се нађе неко да ме почасти и понуди јелом или пићем, тако да су моји утисци изванредни”, каже овај необични путник.

Након што се поздравио с пријатељем и радозналим мјештанима, стари трактор је забрундао и Аустријанац је наставио своје путешествије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана