Талентована Хелена из Власенице Ниже петице у дневнику и тројке на паркету

Милијана Латиновић
Талентована Хелена из Власенице Ниже петице у дневнику и тројке на паркету

Власеница - Кошарка је моја највећа страст и сваком новом утакмицом све сам ближе остварењу снова на паркету. Моја Власеница је колијевка првих покушаја, успона и падова, а Црвена звезда клуб у којем је овај спорт добио неку нову димензију.

Присјетивши се почетака спортске каријере, тим ријечима је ученица прве године Спортске гимназије у Београду, талентована Хелена Ковачевић из Власенице описала за “Глас Српске” шта за њу значи кошарка и то што је однедавно стални члан јуниорске и кадетске екипе у једном од најтрофејнијих клубова, Црвеној звезди.

И нису тројке на паркету једино по чему је она препознатљива. Прво полугодиште у Спортској гимназији завршила је као једини ученик у генерацији са свим петицама. Љубав према спорту Хелена је наслиједила од оца, који се професионално бавио фудбалом, а жеља јој је, истиче, да једног дана у дресу репрезентације оствари и своје и његове снове.

- Кошарка је моја страст, захтијева лојалност и одговорност, а враћа ми мир и испуњење сна. Љубав према спорту и игра покрећу цијели мој свијет и то је једини рецепт за постизање успјеха. Жеља за напредовањем, развијањем и наставком каријере разлози су због којих сам прихватила позив једног од најтрофејнијих клубова Црвене звезде, гдје ми је пружена велика шанса за успјех - истакла је Хелена захваливши тренеру који је подржава и вјерује у њу. На терену, али и у животу, водиља су јој вјера и упорност.

Још прије двије године први пут је заиграла у Звездином дресу и играла само важније утакмице, а однедавно је стални члан тог тима.

- Прва утакмица коју сам у дресу црвено-белих одиграла била је против Грл баскета, гдје сам остварила учинак од 25 поена и тиме званично потврдила долазак у Звезду. Осјећај је био неописив. Осјећала сам огромно узбуђење, страх и позитивну трему када сам први пут обукла црвено-бијели дрес. Било је важно само да дам све од себе и да срце оставим на паркету - присјетила се Хелена прве утакмице у дресу Црвене звезде и додала да је та прва утакмица имала посебну драж. Са осмијехом додаје да је број 13 на њеном дресу ипак срећан број.

Иако је за успјех потребно много одрицања, захваљујући преданом раду и труду, успијева да усклади све своје обавезе.

- Школа је моја обавеза, а кошарка љубав. Када ме питају како све постижем, обично кажем да је веома важно остати мотивисан, посвећен и пожртвован, а потребно је и много одрицања. Рад, континуитет и стрпљење су кључ за успјех - рекла је Хелена. Истакла је да нема идоле, али да се одувијек дивила чувеном Дражену Петровићу.

- Он, његов приступ тренингу и утакмицама од првог дана када сам стала испод коша за мене су највећа инспирација - казала је ова Власеничанка и додала да су јој родитељи и стриц највећа подршка и ослонац на путу којим храбро корача ка зацртаним циљевима. Припремајући се ужурбано за идућу утакмицу Хелена је поручила да кошарка чини да буде боља особа и позвала вршњаке да вријеме посвете спорту.

- Било да је фудбал, тенис или кошарка, бавећи се спортом човјек научи да истраје, истрпи, не одустане, прихвати пораз и још јаче зграби побједу - поручила је ова Хелена.

Награде

Хелена Ковачевић је истакла да је њен тим у Власеници више пута био првак регионалних и републичких такмичења.

- На тим такмичењима освојила сам четири појединачне награде, два пута сам проглашена за најбољу играчицу регионалног турнира, а исто толико појединачних награда побрала сам на републичким турнирима. Тимски успјех је ипак оно што ми даје вјетар у леђа - испричала је Хелена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана