Svinjarevo postalo Srbac prije 85 godina

Dejan Jovičić
Svinjarevo postalo Srbac prije 85 godina

Srbac - Svečanom litijom u kojoj je učestvovalo više hiljada građana juče je završeno obilježavanje Dana opštine Srbac i krsne slave Pokrova presvete Bogorodice.

Slavske svečanosti su ove godine imale posebnu težinu jer je obilježena 85. godišnjica otkako ova opština nosi svoje današnje ime, nakon što je dekretom nekadašnjeg ministra Kraljevine Jugoslavije Živojina Lazića dotadašnji naziv Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je Srbac počeo dobijati svoj današnji oblik nakon 1945. godine, kada su formirane prve javne ustanove. On je kazao da je jedan od zlatnih perioda bio sedamdesetih godina prošlog vijeka kada su otvarane fabrike, izgrađene škole i druge institucije, te pokrenute brojne manifestacije.

- Naša opština doživjela je veliki uspon od 2006. do 2012. godine kada je značajnije obnovljena infrastruktura, a onda je nastupila finansijska kriza i znatniji pad u razvoju opštine koji je trajao do 2016. Nakon toga smo uz podršku državnih institucija, a naročito predsjednika Milorada Dodika i predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, uspjeli popraviti stanje u budžetu i krenuti sa realizacijom projekata - rekao je Dragosavljević.

Nakon litije obavljen je slavski obred i lomljenje slavskog kolača, a svečanostima su prisustvovali gosti iz susjednih i bratskih opština. Protonamjesnik Željko Sarić podsjetio je da je gradnja hrama Pokrova presvete Bogorodice, čiji praznik se obilježava kao krsna slava opštine, počela 1900. godine. Dan i krsna slava opštine obilježeni su i svečanom akademijom na kojoj je najviše priznanje, Povelja opštine, posthumno dodijeljena nedavno preminulom tužiocu Miloradu Barašinu.

Održan je i koncert na kojem su nastupili mališani vrtića “Naša radost” i šest kulturno-umjetničkih društava. Oni su sa opštinskom upravom pripremili tradicionalne specijalitete koje su građani mogli degustirati na trgu. U okviru slavskih svečanosti održan je i mini-sajam narodnih rukotvorina, suvenira i proizvoda od meda.

Druge opštine

Sjećajući se onih koji su dali svoje živote za slobodu naroda i Srpske, u Mrkonjić Gradu juče je obilježena slava hrama u Podrašnici, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović položio je vijenac na spomen-obilježje. Lomljenjem slavskog kolača i litijom proslavljena je i slava opštine i hrama u Srebrenici.

- Srbi treba da se uvijek u miru i radosti okupljaju oko Crkve i sa vjerom u Boga proslavljaju svoje praznike - istakao je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Ovaj veliki praznik obilježen je juče i u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci, kao i u Foči

K. Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana