Свињарево постало Србац прије 85 година

Дејан Јовичић
Свињарево постало Србац прије 85 година

Србац - Свечаном литијом у којој је учествовало више хиљада грађана јуче је завршено обиљежавање Дана општине Србац и крсне славе Покрова пресвете Богородице.

Славске свечаности су ове године имале посебну тежину јер је обиљежена 85. годишњица откако ова општина носи своје данашње име, након што је декретом некадашњег министра Краљевине Југославије Живојина Лазића дотадашњи назив Босански Свињар преименован у Србац.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је Србац почео добијати свој данашњи облик након 1945. године, када су формиране прве јавне установе. Он је казао да је један од златних периода био седамдесетих година прошлог вијека када су отваране фабрике, изграђене школе и друге институције, те покренуте бројне манифестације.

- Наша општина доживјела је велики успон од 2006. до 2012. године када је значајније обновљена инфраструктура, а онда је наступила финансијска криза и знатнији пад у развоју општине који је трајао до 2016. Након тога смо уз подршку државних институција, а нарочито предсједника Милорада Додика и предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић, успјели поправити стање у буџету и кренути са реализацијом пројеката - рекао је Драгосављевић.

Након литије обављен је славски обред и ломљење славског колача, а свечаностима су присуствовали гости из сусједних и братских општина. Протонамјесник Жељко Сарић подсјетио је да је градња храма Покрова пресвете Богородице, чији празник се обиљежава као крсна слава општине, почела 1900. године. Дан и крсна слава општине обиљежени су и свечаном академијом на којој је највише признање, Повеља општине, постхумно додијељена недавно преминулом тужиоцу Милораду Барашину.

Одржан је и концерт на којем су наступили малишани вртића “Наша радост” и шест културно-умјетничких друштава. Они су са општинском управом припремили традиционалне специјалитете које су грађани могли дегустирати на тргу. У оквиру славских свечаности одржан је и мини-сајам народних рукотворина, сувенира и производа од меда.

Друге општине

Сјећајући се оних који су дали своје животе за слободу народа и Српске, у Мркоњић Граду јуче је обиљежена слава храма у Подрашници, а министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић положио је вијенац на спомен-обиљежје. Ломљењем славског колача и литијом прослављена је и слава општине и храма у Сребреници.

- Срби треба да се увијек у миру и радости окупљају око Цркве и са вјером у Бога прослављају своје празнике - истакао је начелник Сребренице Младен Грујичић.

Овај велики празник обиљежен је јуче и у храму Покрова пресвете Богородице у Градишци, као и у Фочи

К. Ћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана