Светосавским балом завршена Светосавска недјеља

Срна
Светосавским балом завршена Светосавска недјеља

Зворник - Наступом београдске глумице Иване Жигон на "Светосавском балу", у Зворнику је завршена традиционална културна, духовна и спортска манифестација "Светосавска недјеља 2018", посвећене првом српском архиепископу и просвјетитељу Светом Сави.

Жигонова је изразила одушевљење тиме што Зворник традиционално обиљежава "Светосавску недјељу", што је изузетна заслуга Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", Срспке православне цркве и, наравно, градске управе Зворника.


"Зворник је доказ да се права култура не чува у главним градовима, него у народу који је исконски воли и његује", рекла је синоћ Жигонова.

Истичући да човјек своје коријене може потражити само у својој дубокој традицији, Жигонова је рекла да је "Светосавска недјеља" пут и порука да су Срби један од ријетких народа који ове године прославља осам вијекова од првог крунисања свог краља.

"Срби су цивилизација на коју се многи могу угледати", рекла је она и додала да је лијепо што Зворник његује и чува традицију, у оквиру своје богате цивилизације.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је "Светосавска недјеља" прилика "да будемо једни уз друге, да покажемо да смо у духу и правцу православља по узору на Светог Саву".

"Треба да се пазимо, мислимо о нашим покољењима и волимо нашу Републику Српску", истакао је Стевановић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Зворник Раде Перић пожелио је да обиљежавање "Светосавске недјеље", којом се његује духовност, традиција, Светосавље, вјечно траје.

Подсјетивши да је ово јубиларни 20. по реду "Светосавски бал", Перић је најавио да ће бити штампан љетопис ове манифесације у њеном дводеценисјком трајању.

Архијерејски намјесник Зворнички Видоје Лукић је, с благословом његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, благосиљао "Светосавски бал".

Химну Република Српска извело је Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник", док је присутне на "Светосавском балу" забављао оркестар "Вожд" из Лознице.

У оквиру "Светосавског бала", изабран је најбољи плесни пар, најелегантнија дамска хаљина и најелегантнији мушкарац.

У току трајања "Светосавске недјеље", која је отворена 23. јануара, одржано је низ духовних, културних, спортских и других садржаја који су се односили на промовисање културе, образовања, здравља, финих обичаја и свих оних садржаја који оплемењују српску културу.

Манифестација "Светосавска недјеља" одржана је 26. пут по реду и најстарија је манифестација ове врсте у Републици Српској.

Организатори "Светосавске недјеље 2018" су Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Зворник, Српска православна црква и Дом омладине, а покровитељ Градска управа Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана