Sveštenik sa vojnim činom

Ljiljana Aleksić
Sveštenik sa vojnim činom

Bijeljina - Protonamjesnik Vaso Popović iz Bijeljine, prvi sveštenik Srpske pravoslavne crkve koji je završio Školu nacionalne odbrane u Beogradu od njenog osnivanja 1955. godine, kaže da sveštenika i vojnika spaja čvrsta veza, a to je obaveza da uvijek služe dobru i narodu.

- Od djetinjstva volim Boga i vojnika. Boga volim jer je uvijek dobar, a dobrog vojnika volim jer je uvijek dio dobrog tima - kaže on. Ističe da je znanje koje je stekao na Univerzitetu odbrane u Beogradu od ogromnog značaja, ali istovremeno i velika obaveza.

- Školovanje u Školi nacionalne odbrane - Visoke studije bezbjednosti i odbrane, što je četvrti nivo usavršavanja, je dobra prilika da se rupe neznanja popune i poboljšaju kompetencije pravoslavnog sveštenika. Ova škola je vojna, policijska, politička i civilna, a prisustvom sveštenika SPC postala je i bogoslovska - kaže Popović.

U školu se, kako ističe, upisao sa blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i pravoslavnog vojnog episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija.

- Uz njihovu veliku podršku, ali i Srba ja sam postao prvi vojni sveštenik koji je završio ovu školu. Oni su prepoznali da je važno da i na ovaj način gradimo vezu sa maticom Srbijom. To je za mene veliko iskustvo - naveo je Popović. Prema njegovim riječima, povratak crkve i vjere u oružane snage u početku je bio iznenađujući.

- U toku bogoslovskog školovanja moje generacije, pet godina u Bogosloviji Sveta tri jerarha u Foči i četiri godine na Kijevskoj duhovnoj akademiji u Ukrajini, pripremali su nas da budemo vjeroučitelji i parohijski sveštenici. Nijedna lekcija nije govorila o pastirskom radu pravoslavnog vojnog sveštenika - kaže sveštenik Popović.

Govoreći o pravoslavnom vojnom hramu u Bijeljini Popović kaže da je prilikom obnove Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, u Kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini, narod pokazao da je spreman da pomogne u ovakvim prilikama.

- Za hristoljubive Srbe hram je dom vrlina, dom vječnosti, dom kulture, parče neba na zemlji, dom ljubavi, mjesto susreta djece sa Roditeljem našim, dom života, dom zajednice. Carstvo nebesko na zemlji - ističe Popović.

Ovaj sveštenik poznat je i po aktivnom društvenom i humanitarnom radu. Jedan je od osnivača škole ikonopisa “Odigitrija”, koja je odškolovala brojne talentovane slikare, a cilj mu je, kaže, unapređenje njenog rada. U humanost duboko vjeruje i zbog toga je, kako kaže, posvećen humanitarnom radu, a u svemu što radi porodica mu je velika podrška.

  • Sve duhovno bogatstvo dobio sam kroz porodicu. Porodica je iznad svega, a Bog je član naše porodice - dodaje on.

Odlikovanja

Za nesebičan rad protonamjesniku Vasi Popoviću stigle su i brojne nagrade i priznanja. Povodom Dana grada Bijeljina i krsne slave Svetog velikomučenika Pantelejmona ove godine nagrađen je srebrnom medaljom “Filip Višnjić” za posebne zasluge u javnim, kulturnim i humanitarnim djelatnostima.

Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao ga je prošle godine Medaljom zasluga za narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana