Svečana akademija u Doboju 6. Septembra, a marš Stazama egzodusa 10. septembra

Srna
Svečana akademija u Doboju 6. Septembra, a marš Stazama egzodusa 10. septembra

Beograd - Svečana akademija, povodom obilježavanja 23 godine od stradanja Srba u Vozući i na Ozrenu, biće održana 6. septembra u Doboju kojoj bi trebalo da prisustvovuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je danas u Beogradu predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja Zoran Blagojević.

Blagojević je zahvalio predsjedniku Srpske na podršci koju godinama daje obilježavanju stradanja srpskog naroda, kao i gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću.


On je napomenuo da će 11. marš "Stazama egzodusa" biti organizovan 10. septembra u znak sećanja na pobijeno i prognano srpsko stanovništo.

Marš će, naveo je on, krenuti iz crkve u Tumarama na Ozrenu, gdje će učesnici dobiti blagoslov od sveštenika i pješačiće dalje 22 kilometra do mjesta nadomak Vozuće kod Crkve Svetog Đorđa, gdje postoji masovna grobnica.

Blagojević je na konferenciji za novinare, koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske, napomenuo da je u toj masovnoj grobnici pronađeno 19 tijela od kojih je njih 17 bilo obezglavljeno.

On je zahvalio i direktoru Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Miloradu Kojiću "na svesrdnom praćenju svega onoga što se dešavalo na prostoru Vozuće".

Blagojević je podsjetio da je prije 23 godine u akciji takozvane Armije BiH spaljeno 30 sela, protjerano 1.920 porodica sa 7.680 članova, a ubijeno 459 srpskih boraca i civila.

Prema njegovim riječima, i 23 godine nakon egzodusa Srba iz Vozuće, kao i naselja u dolini rijeke Krivaje i južnog dijela Ozrena, nepoznata je sudbina 129 nestalih boraca Vojske Republike Srpske i civila.

Iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja podsjetili su da su Srbi iz Vozuće prognani u operaciji takozvane Armije BiH "Farz", koja je trajala od 10. do 24. septembra 1995. godine, a prethodilo joj je NATO bombardovanje i uništavanje civilnih repetitora i objekata.

Oko 23.000 vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, odreda "El mudžahedin", te uz podršku NATO snaga za brza dejstva, napadali su tri lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana