Свечана академија у Добоју 6. Септембра, а марш Стазама егзодуса 10. септембра

Срна
Свечана академија у Добоју 6. Септембра, а марш Стазама егзодуса 10. септембра

Београд - Свечана академија, поводом обиљежавања 23 године од страдања Срба у Возући и на Озрену, биће одржана 6. септембра у Добоју којој би требало да присуствовује предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је данас у Београду предсједник Завичајног удружења Завидовићана из Добоја Зоран Благојевић.

Благојевић је захвалио предсједнику Српске на подршци коју годинама даје обиљежавању страдања српског народа, као и градоначелнику Добоја Обрену Петровићу.


Он је напоменуо да ће 11. марш "Стазама егзодуса" бити организован 10. септембра у знак сећања на побијено и прогнано српско становништо.

Марш ће, навео је он, кренути из цркве у Тумарама на Озрену, гдје ће учесници добити благослов од свештеника и пјешачиће даље 22 километра до мјеста надомак Возуће код Цркве Светог Ђорђа, гдје постоји масовна гробница.

Благојевић је на конференцији за новинаре, коју је организовало Представништво Републике Српске, напоменуо да је у тој масовној гробници пронађено 19 тијела од којих је њих 17 било обезглављено.

Он је захвалио и директору Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милораду Којићу "на свесрдном праћењу свега онога што се дешавало на простору Возуће".

Благојевић је подсјетио да је прије 23 године у акцији такозване Армије БиХ спаљено 30 села, протјерано 1.920 породица са 7.680 чланова, а убијено 459 српских бораца и цивила.

Према његовим ријечима, и 23 године након егзодуса Срба из Возуће, као и насеља у долини ријеке Криваје и јужног дијела Озрена, непозната је судбина 129 несталих бораца Војске Републике Српске и цивила.

Из Завичајног удружења Завидовићана из Добоја подсјетили су да су Срби из Возуће прогнани у операцији такозване Армије БиХ "Фарз", која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило јој је НАТО бомбардовање и уништавање цивилних репетитора и објеката.

Око 23.000 војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, одреда "Ел муџахедин", те уз подршку НАТО снага за брза дејства, нападали су три лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана